AirPods Pro en zware storm: niet altijd een goede combinatie

Apple rmens 10 feb 2020
Leestijd: 2 minuten

Het is vast niemand ontgaan: storm Ciara raasde de afgelopen dagen over Nederland en het waait nog steeds hevig. Niet iets waar wij normaal over zouden schrijven, maar er blijkt toch een haakje met Apple te zijn… en wel met de AirPods Pro. Apple’s nieuwste oortjes hebben het behoorlijk zwaar in hevige wind.

Waaien ze massaal uit de oren? Nee, de in-ear AirPods Pro zitten behoorlijk stevig, maar de ingebouwde ruisonderdrukking lijkt niet getest in harde wind. Meerdere lezers klagen over een krakend geluid, alsof de microfoons overbelast worden (clippen) door de hevige storm.

AirPods Pro en harde wind: krakend geluid

Onder andere OMT-lezers Robin, Martijn en Jason laten via mail en Facebook weten dat AirPods Pro in volle windvlagen kraken. Dat gebeurt echter alleen wanneer ruisonderdrukking ingeschakeld is, niet wanneer noise cancelling uitgeschakeld is. De ingebouwde microfoons die omgevingsgeluid filteren, lijken de boosdoener. De hevige storm zorgt waarschijnlijk dat de microfoons zoveel geluid te verduren krijgen, dat ze gaan clippen. Simpel gezegd: er komt zoveel geluid binnen, dat er niet tegenop te filteren valt en het signaal maar doorgelaten wordt.

Wij hebben dit getest en kunnen bevestigen dat bij grote windstoten inderdaad een krakend geluid te horen is. Het lijkt vaak slechts aan één kant (links of rechts) voor te komen, afhankelijk van hoe de wind langs je raast.

AirPods Pro
Klik/tap voor groter. (Afbeelding: Apple)

Algoritme tweak nodig?

Of Apple dit op kan lossen, is nog maar de vraag. Overbelasting van de microfoons aan de buitenkant van de AirPods Pro, die voor noise cancelling zorgen, is normaal alleen in zeer luide omgevingen aan de orde. Door de harde wind wordt echter een nieuwe uitzondering gecreëerd. Het is in absolute termen geen enorm hard geluid, maar als de wind langs een microfoon blaast, kan snel flinke vervorming optreden.

Of Apple het algoritme voor noise cancelling dit kan laten compenseren, is onduidelijk. Wij hebben de fabrikant om een reactie gevaagd. Natuurlijk horen we ook graag of dit meer AirPods Pro-gebruikers die de afgelopen dagen in de wind hebben gelopen is opgevallen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen