Jeroen Kraak
Jeroen Kraak Films & Series 22 okt 2021

Alec Baldwin schiet per ongeluk cinematograaf dood op filmset

Tijdens een opname van een film met Alec Baldwin ging het helemaal mis. Een vrouw werd doodgeschoten. Hoe kon het zover komen?

De opnames van de film Rust waren afgelopen nacht in volle gang totdat het compleet misging. Alec Baldwin schoot tijdens de opnames met een onklaar wapen, maar onklaar bleek het pistool niet te zijn. Hij raakte cinematograaf Halyna Hutchins die niet veel later overleed in het ziekenhuis. Regisseur Joel Souza raakte gewond en is naar het ziekenhuis gebracht. Zijn toestand is onbekend.

De politie beschrijft het als volgt

De opnames waren in volle gang op de set in de Amerikaanse staat New Mexico. De politie daar doet nu onderzoek naar de zaak. “Mr. Baldwin is verhoord en op vrije voeten gesteld. Er zijn geen arrestaties of aanklachten gedaan,” vertelt de politie van Santa Fe aan Deadline. Het onderzoek gaat wel gewoon door.

Zelf beschrijft de politie de gang van zaken als volgt: “De agenten van Santa Fe County werden naar de filmset Bonanza Creek Ranch van de western Rust gestuurd, toen een iemand het noodnummer belde omdat er een shooting op de set was.” Hutchins werd met een traumahelikopter naar het ziekenhuis gebracht, maar overleed daar. Souza ging per ambulance naar een ziekenhuis in de buurt en ondergaat daar een behandeling.

Alec Baldwin schoot met een wapen de twee neer. Hij zou volgens Deadline niet weten wat voor munitie er in het geweer zat. Waarschijnlijk dacht hij dat het een prop was, oftewel een onklaar wapen dat gebruikt wordt tijdens het opnemen van een scène. Normaal is de prop master of een armorer verantwoordelijk voor de wapens op de set. Hoe het heeft kunnen gebeuren, is nog onbekend. Het kan expres geladen zijn, maar ook een stukje dat los zat.

Volgens The Santa Fe New Mexican was Baldwin in shock na het incident en was de acteur in tranen.

Geschokte reacties

De Cinematographers Guild is geschokt door het voorval. “De details zijn nog onbekend op dit moment, maar we willen graag meer te weten komen over hoe dit kon gebeuren. We ondersteunen het onderzoek bij deze tragische gebeurtenis.” Ook the Directors Guild is in diepe rouw: “Het is een verschrikkelijk verlies en we rouwen om de dood van een familielid van ons gilde.”

Toch is het niet de eerste keer dat iemand op de set van een film is doodgeschoten. In 1984 overleed acteur Jon-Erik Hexum tijdens de opnames van de tv-serie Cover Up. Hij schoot zichzelf door zijn hoofd met een geweer dat geladen bleek te zijn. In 1993 overkwam iets soortgelijks bij Brandon Lee, de zoon van Bruce Lee. Hij werd in zijn rug geschoten tijdens de opnames van de film The Crow en overleed. Beide gevallen waren een ongeluk. Er zat dus geen opzet in. Vermoedelijk is er bij het voorval van Baldwin ook geen sprake van opzet.

Alec Baldwin in de film Rust

Hoe het verder moet met Rust is nog onbekend. De film gaat over Harland Rust (Baldwin). Hij is een beruchte misdadiger die al jaren een bounty op zich heeft. Als zijn kleinzoon wordt beschuldigd van moord en veroordeeld wordt tot de galg, gaat Harland op pad om hem te helpen ontsnappen ui de gevangen. Samen moeten zij op de vlucht voor een legendarische sheriff die hen achterna zit.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Alec Baldwin schiet per ongeluk cinematograaf dood op filmset
Sluiten