AliExpress 2.0 weet Nederland te veroveren en zijn naam is Temu

Apps Jeroen Kraak 14 sep 2023
Leestijd: 4 minuten

Nog niet zo lang geleden was AliExpress de winkel waar je goedkope gadgets en kleding kon scoren vanuit China. Nu is er een nieuwe speler: Temu. Maar wat voor app is het precies, en is het veilig om daar te kopen?

Wellicht zie je op social media regelmatig de naam Temu voorbijkomen. De enorme Chinese winkel steekt enorm veel in marketing om je daar goedkope spullen te laten kopen. Temu staat zelfs nummer 1 in de App Store op het gebied van winkelen. Toch is het te begrijpen dat je er nog nooit van gehoord hebt. Tijd voor wat uitleg dus van deze AliExpress-variant.

Dit is Temu, oftewel AliExpress 2.0

Temu is eigendom van het Chinese bedrijf PDD Holdings, een Chinese retailer die flink aan de weg timmert. Het bedrijf is zo’n 103 miljard dollar waard, waarmee het ongeveer twee keer zo klein is als Alibaba (het moederbedrijf van AliExpress) en zo’n 13 keer kleiner dan Amazon.

Overigens doet Temu er alles aan om niet aan PDD Holdings gelinkt te worden. Elke verwijzing daarnaartoe is door het bedrijf van de site en app gehaald. Het claimt dan ook in Boston gevestigd te zijn, terwijl het Chinese bedrijf het hoofdkantoor strategisch op de Kaaimaneilanden heeft gevestigd.

Sinds 2022 rolt PDD Temu uit over de wereld. In september 2022 was de Verenigde Staten als eerste aan de beurt, gevolgd in februari 2023 door Canada. In maart waren Australië en Nieuw-Zeeland aan de beurt en sinds april een aantal Europese landen, waaronder Nederland.

Temu doet dat zeer strategisch. Het bedrijf biedt via advertenties producten aan die weinig kosten. Als mensen iemand anders aanmoedigen om van de app gebruik te maken, krijgen zij sommige spullen zelfs gratis. De producten kunnen zo goedkoop zijn omdat ze rechtstreeks van de fabriek komen, iets wat je kent van AliExpress.

Wat is het aanbod van Temu?

Het aanbod bij Temu is enorm. Je lijkt er haast alles te kunnen bestellen. Er zijn echter geen producten van echt grote merken zoals Apple en Samsung. Wel zie je producten van Chinese merken als Lenovo en Xiaomi langskomen.

Toch is goedkoop in sommige gevallen duurkoop. Hoewel er genoeg goede verkopers op Temu zijn, zijn ook oplichters steeds vaker actief op het platform, meldt Time. Zo verdwijnen pakketten en komen sommige bestellingen beschadigd of veel te laat aan. Om iets om te ruilen kan wat lastiger zijn omdat de verkoper in China zit. Wel kun je via Temu een retourlabel krijgen dat helemaal gratis is, maar het gaat dus wel langer duren.

Kun je veilig bestellen bij Temu?

De ervaringen met het bedrijf zijn wisselend. Op Trustpilot scoort de app een 3,5. Daarmee heeft het dus een hogere score dan AliExpress (2,6). Toch lijkt Temu wel actie te ondernemen als een pakket verdwijnt; het stuurt volgens sommige gebruikers de bestelling alsnog opnieuw.

Je moet volgens de gebruikers niet hoogwaardig materiaal verwachten, wat eigenlijk logisch is met de prijzen. Je krijgt gewoon waar je voor betaalt. Het ligt dus echt aan de aanbieder, dus kijk vooraf goed de reviews door. Komt iets niet of te laat aan, dan doe je er goed aan om meteen contact op te nemen met de klantenservice van het bedrijf, zodat zij nog wat kunnen doen.

AliExpress 2.0 weet Nederland te veroveren en zijn naam is Temu
De app op de iPhone. (Afbeelding: App Store/Temu)

In tegenstelling tot AliExpress worden producten die je bij Temu bestelt veel sneller geleverd. Een maand wachten op een pakketje is er zoals vroeger dus niet bij.

BTW en invoerrechten betalen zoals bij AliExpress

AliExpress is niet meer zo populair als vroeger. Dat komt omdat je vroeger vrijgesteld was van BTW en invoerrechten bij bestellingen van onder de 22 euro buiten de Europese Unie. Dat is sinds 2021 veranderd, waardoor je nu gewoon belasting moet betalen op producten.

Bij Temu is dat natuurlijk hetzelfde, aangezien het bedrijf ook uit China komt. Je moet dus mogelijk BTW en invoerrechten betalen die bovenop de kosten van het product komen.

Zorgen om privacy

Hoewel het bedrijf dus nog maar net aanwezig is in het Westen, zijn er nu al zorgen. In mei van dit jaar maakte de Amerikaanse United States-China Economic Security Review Commission zich zorgen over de informatie die de Temu-app verzamelt. Pindiodio, een zusterbedrijf van de app, is zelfs uit de Google Play Store verwijderd omdat de app malware bevatte.

Greg Gianforte, de gouverneur van Montana, heeft na dat nieuws besloten om de app te verbieden op de toestellen van overheidsmedewerkers. Iets wat hij ook daadwerkelijk deed.

Je kunt dus bij Temu bestellen en je krijgt je product waarschijnlijk gewoon geleverd, toch zijn er zeker punten waarbij je jezelf af moet vragen of het ook daadwerkelijk verstandig is om daar te kopen.

Aldi stunt deze week met deze drie top-gadgets voor weinig

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen