Amazon Prime gaat Netflix achterna en dat heeft gevolgen

Films & Series Jeroen Kraak 8 jun 2023
Leestijd: 2 minuten

Het streaminglandschap is de laatste tijd flink aan het veranderen. Niet alleen schieten streamingdiensten als paddenstoelen uit de grond, er worden ook flink wat wijzigingen doorgevoerd. Amazon Prime Video volgt nu het voorbeeld van Netflix, Disney+ en HBO Max, en dat is waarschijnlijk geen goed nieuws voor jou.

De inkomsten van verschillende streamingdiensten staan onder druk doordat er inmiddels zoveel zijn; de concurrentie is moordend. Partijen als Netflix, HBO Max en Disney+ doen er dan ook alles aan om de inkomsten te verhogen. Ook Amazon Prime Video lijkt een nieuwe manier gevonden te hebben.

Amazon Prime Video in de voetsporen van Netflix

Volgens de Wall Street Journal wil Amazon Prime Video een nieuw abonnement met advertenties introduceren, iets wat concurrenten als Netflix en Disney+ al hebben gedaan. In dit abonnement krijg je advertenties te zien in ruil voor een lagere prijs.

Dat klinkt natuurlijk erg mooi van Amazon Prime Video, maar er zit vaak een addertje onder het gras. Als er een goedkoper abonnement wordt gelanceerd, worden de huidige abonnementen vaak duurder.

We hebben dit eerder gezien bij Disney+ en Netflix, die in de Verenigde Staten hetzelfde trucje uithaalden. HBO Max pakte het daarentegen anders aan. Met de introductie van een advertentie-abonnement werd 4K-kwaliteit uit het standaardlidmaatschap gehaald. Als klanten dat wilden, moesten ze juist meer gaan betalen. Het is dus zeker niet onwaarschijnlijk dat Amazon Prime Video dit ook gaat doen.

Dit zijn de gevlogen voor jou

Kortom, eigenlijk heeft een advertentie-abonnement altijd gevolgen voor huidige klanten. Het kan echter wel een ideale manier zijn om een streamingdienst te houden die je niet zo vaak kijkt. Dan is het makkelijker om de advertenties te doorstaan. Een slimmere manier is echter om gewoon regelmatig van streamingdienst te wisselen. Je kunt natuurlijk niet alles tegelijkertijd kijken. Houd bijvoorbeeld Netflix één maand en stap daarna over naar Amazon Prime Video of Disney+.

Amazon Prime Video blaast Netflix weg met deze fantastische serie
Jack Reacher op Amazon Prime Video (Afbeelding: Amazon Prime Video)

Gelukkig gaat Amazon Prime Video niet in alles Netflix achterna. Zo kun je bij de streamingdienst van Jeff Bezos gewoon nog je account delen met anderen. Sterker nog, daar maakt Amazon zelfs reclame voor. Toch is het de vraag hoe lang dit zo zal blijven. Als andere diensten zien dat dit meer geld oplevert, net zoals met advertentieverkoop, kan het zijn dat er snel meer gaan volgen.

Echter vragen we ons wel af of een abonnement met advertenties op dit moment nu heeft voor Amazon Prime Video. Op dit moment kost de streamingdienst 2,99 euro per maand en via de App Store van Apple zelfs 2,49 euro. In landen als Duitsland en de Verenigde Staten zijn mensen meer voor een abonnement kwijt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen