Amerikaanse leger wil deze vliegende taxi’s gebruiken

Tech Sabine Schults 30 sep 2023
Leestijd: 2 minuten

FoHet Amerikaanse leger heeft zijn zinnen gezet op de vliegende taxi’s van Joby Aviation. De eerste eVTOL is inmiddels afgeleverd bij de luchtmacht bij Edwards Air Force Base.

Joby loopt hiermee een half jaar voor op schema. In eerste instantie zouden de vliegende taxi’s pas in 2024 geleverd worden. Een eVTOL van Joby heeft ruimte voor vier passagiers en een piloot. Het elektrische voertuig heeft een topsnelheid van 320 km/u en kan op een enkele acculading zo’n 160 kilometer vliegen.

Amerikaanse leger en NASA gebruiken vliegende taxi’s

Het bijzondere aan de luchttaxi’s van Joby is dat het elektrische passagiersvliegtuigen zijn die verticaal kunnen opstijgen en landen. Ze stijgen dus op eenzelfde manier op als helikopters, terwijl ze wel over de vleugels van een vliegtuig beschikken. De eVTOL’s worden aangedreven door accu’s.

Het plan van de Amerikaanse luchtmacht is om de vliegende taxi’s te gebruiken in demonstraties en logistieke missies. De U.S. Air Force is niet de enige, want ook NASA gaat aan de slag met de eVTOL’s. Zo kan het onderzoeken in hoeverre de elektrische voertuigen van Joby thuishoren in het nationale luchtruim.

NASA zal de tests op de Edwards Air Force Base ondersteunen met piloten, onderzoekers en apparatuur. Zo wil de ruimtevaartorganisatie belangrijke technologische mijlpalen in de luchtvaart en ruimtevaart ondersteunen. Er wordt dus alles aan gedaan om de industrie voor vliegende taxi’s vooruit te helpen.

Vliegende taxi van Joby
Zijn luchttaxi’s de toekomst? De tijd zal het leren. (Afbeelding: Joby Aviation)

Nederlands tintje

De eerste levering van vliegende taxi’s is onderdeel van het AFWERX-project van Joby, waar omgerekend 125 miljoen euro mee gemoeid gaat. Joby Aviation levert in totaal maximaal negen vliegtuigen aan de U.S. Air Force. Naar verwachting levert het bedrijf het tweede vliegtuig aan het begin van volgend jaar.

Het Nederlandse GKN Fokker, een maker van vliegtuigonderdelen, gaat zaken doen met Joby. Fokker produceert onder meer de roeren voor de vleugels en de staart van de vliegende taxi’s. Die onderdelen maken ze in Hoogeveen. De bedrijven zijn hiervoor een meerjarensamenwerking overeengekomen.

De vliegende taxi van Airbus is er één waar je overal mee naartoe wil

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen