De vliegende taxi van Airbus is er één waar je overal mee naartoe wil

Tech Wesley Akkerman 23 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

Het lijkt erop dat de vliegende taxi niet lang meer op zich laat wachten. Vroeg of laat zweeft die boven de stad en brengt hij mensen naar hun werk of een andere plek. Tenminste, als het aan fabrikant Airbus ligt. Dit is één van de bedrijven die momenteel werkt aan zo’n taxi die door de lucht raast.

Airbus onthulde deze week een nieuwe iteratie van zijn electric vertical-takeoff-and-landing-voertuig (eVTOL). Dit vliegende monster kan zomaar de eerste vliegende taxi worden van het bedrijf. De CityAirbus NextGen heeft een strak uiterlijk en neemt elementen over van zijn voorgangers, waaronder de CityAirbus en Vahana.

Vliegende taxi van Airbus

Airbus onthulde de CityAirbus NextGen in een video die deze week op YouTube verscheen. Het voertuig is ontwikkeld met stedelijke trips in het achterhoofd. De vliegende taxi beschikt over vaste vleugels (die niet van positie veranderen), een staart in de vorm van de letter V en acht elektrische luchtschroeven.

De vliegende taxi neemt tot vier personen mee aan boord en stoot niets uit. Het gevaarte behaalt een maximale snelheid van 120 kilometer per uur en vliegt tachtig kilometer ver. Het team achter de CityAirbus NextGen zorgde ervoor dat het voertuig enorm stil is. Dat is niet geheel onbelangrijk wanneer je door een stad vliegt.

CityAirbus NextGen van Airbus

Ook tijdens het landen en opstijgen is de CityAirbus NextGen stil. Het geluidsniveau blijft onder de 65 dB(A) tijdens het vliegen en onder de 70 dB(A) tijdens het landen en opstijgen. Een helikopter maakt meer herrie. De dB(A) is afgeleid van de decibel, maar corrigeert de geluidssterktes voor de gevoeligheid van het (menselijk) oor.

Is het elektrische vliegtuig de toekomst? United gaat ermee aan de haal!

Op moment van schrijven zit deze vliegende taxi nog in zijn designfase. Het eerste prototype, dat daadwerkelijk vliegt, wordt in 2023 verwacht. Veel meer bedrijven werken aan soortgelijke producten. Echter, Airbus heeft met zijn jarenlange ervaring op de markt voor vliegende voertuigen vaak een streepje voor op de concurrentie.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Airbus

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen