Wesley Akkerman
Wesley Akkerman Elektrische auto's 23 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

Tesla Autopilot kan verschil tussen leven en dood gaan maken

Tesla, als fabrikant van autonome auto’s en bijbehorende software, heeft een belangrijke update uitgerold voor gebruikers van de Tesla Autopilot. De automatische piloot kan nu besluiten langzamer te rijden wanneer de lichten van bijvoorbeeld een ambulance gespot worden. Dit geldt alleen wanneer dat in de nacht gebeurt.

Het gaat om software-update 2021.24.12, zo blijkt uit een tweet. De Tesla Model 3 en Model Y kunnen de lichten van hulpverleningsvoertuigen detecteren in de avond op de snelwegen. Wanneer dat gebeurt, dan vermindert de auto automatisch in vaart. Ook weergeeft het touchscreen een melding van waarom dit gebeurt.

Tesla Autopilot verminder automatisch vaart

Daarnaast hoor je een kort geluid en attendeert de Tesla Autopilot je op het feit dat je je handen op het stuur moet houden. Op het moment dat de lichten van de hulpverleningsvoertuigen niet meer zichtbaar zijn of voorbijgaan, dan keert de auto terug naar z’n eerdere snelheid. Je kunt dit ook handmatig activeren wanneer dat eerder kan.

Tesla Model S Plaid
Het vernieuwde interieur (Afbeelding: Tesla)

Een opvallend gegeven is dat de functie mogelijk alleen werkt in de avond, aangezien die duiding duidelijk gegeven wordt. Daarnaast voegt de automaker nog een belangrijke disclaimer toe. Je mag niet van de Tesla Autopilot afhankelijk worden voor het spotten van de lichten van ambulances, politiewagens en brandweerauto’s.

Niet voor iedereen?

Op Twitter laten sommige mensen weten dat niet iedereen de tekst in de nieuwste update voor de Tesla Autopilot ziet staan. De maker van de oorspronkelijke tweet laat weten dat die uitleg en disclaimer alleen in beeld verschijnen wanneer de functie geactiveerd is in jouw auto. Tesla bepaalt welke auto’s dergelijke functies krijgen, dus hier kun je verder weinig aan doen.

Tesla-concurrent XPeng komt met indrukwekkende Autopilot-killer

Waarschijnlijk hebben we dus te maken met een update die nog niet breed uitgerold is door Tesla. Mocht je de meest recente update dus ontvangen hebben en de tekst niet zien staan (of de functie niet kunnen vinden), dan is jouw elektrische auto dus niet uitgekozen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Twitter

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!