Mark Hofman
Mark Hofman Cars 23 sep 2021

Tesla-concurrent XPeng komt met indrukwekkende Autopilot-killer

Wie denkt aan autonoom rijden, die denkt waarschijnlijk aan Tesla. Met Autopilot heeft het bedrijf al zeer indrukwekkende stappen gezet. Toch ligt de concurrentie op de loer en wordt het zelfrijdende systeem uitgedaagd. Zo ook door de Chinese autofabrikant XPeng Motors.

Het bedrijf brengt beelden naar buiten van een test met zijn eigen autonome systeem. Om te laten zien hoe deze zijn werk doet rijdt een auto van het bedrijf in de drukke binnenstad van Guangzhou in China. Een locatie waar de autonome auto zich duidelijk als een vis in het water voelt.

De Autopilot-killer van XPeng Motors

Voor de test heeft de autofabrikant een autonome versie van de P5 EV gebruikt. Daarmee werd dus in de binnenstad van Guangzhou gereden. Om het systeem ook daadwerkelijk goed te testen legde het bedrijf zo’n 11 kilometer af in de drukke stad. Hier kreeg de elektrische auto te maken met stoptekens, rotondes, scherpe bochten en een hoop verkeer. Scooters, fietsers en automobilisten: de XPeng P5 moest er allemaal rekening mee houden.

In de bovenstaande beelden is alleen te zien dat de Tesla-concurrent het wat dat betreft heel goed doet. In sommige situaties oogt de elektrische auto nog een beetje “onzeker”, maar over het algemeen verloopt de test soepeltjes. Al is het wel goed om te weten dat Autopilot in Los Angeles net zo indrukwekkend is. Dit zijn doorgaans steden waar het gehele elektrische systeem op gebouwd is. Het kent dus de weg als geen ander en weet exact welke verkeersregels er gelden. Of dit systeem in het buitenland net zo indrukwekkend is valt dus nog te bezien.

Tesla timmert hard aan de weg

Tesla is toch wel één van de “founding fathers” als het gaat om autonoom rijden. Met Autopilot timmert het bedrijf van Elon Musk al jaren aan de weg. Al is de Full Self Driving Mode nog steeds niet aan de man gebracht.

Tesla Autopilot doet precies wat we al dachten (en het is niet positief)

Dat autonoom rijden met de Tesla Autopilot klinkt natuurlijk hartstikke leuk, maar het brengt ook zeker risico’s met zich mee. Iets dat we je uitleggen in het bovenstaande artikel.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Tesla-concurrent XPeng komt met indrukwekkende Autopilot-killer
Sluiten