Wesley Akkerman
Wesley Akkerman Elektrische auto's 14 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

Tesla Autopilot doet precies wat we al dachten (en het is niet positief)

Uit onderzoek blijkt dat rijders die de Tesla Autopilot gebruiken, minder alert zijn op de weg. En dat is niet bepaald positief te noemen. Eigenaren van de Model S en Model X deden mee aan dit onderzoek. In totaal ging het om een flink aantal kilometers die de rijders aflegden: meer dan 800.000 kilometer (500.000 miles in de VS).

In het onderzoek werd gekeken naar de manier waarop rijders omga  an met de Tesla Autopilot tijdens het rijden. Uit het onderzoek komt naar voren dat Autopilot-gebruikers vaker met dingen bezig zijn die niets met het rijden te maken hebben. Dat gebeurt niet even, maar soms voor langere periodes (ook dan je zou willen).

Onderzoek naar Tesla Autopilot-gebruikers

In het onderzoek keken de onderzoekers naar het kijkpatroon van rijders. Opvallend is dat bestuurders vaak naar het scherm in het midden van het dashboard keken met de Tesla Autopilot actief. Schakelden ze over naar de manuele modus, dan nam het aantal keer kijken – en de lengte van dat kijken – flink af.

Grootste probleem elektrische auto lijkt nu echt opgelost
De Tesla Model S Plaid. (Afbeelding: Tesla)

Dit is best een probleem. De Tesla Autopilot is namelijk bedoeld als ondersteunend middel, die gebruikers in staat stelt beter op de weg te letten. En het is ook de bedoeling dat ze dat doen, aangezien ze nog steeds verantwoordelijk zijn voor hun eigen rijgedrag. Ook wanneer de Autopilot van het bedrijf dus actief is.

Blijf gewoon opletten

Tesla zelf brengt geregeld eigen ‘safety reports’ uit, waaruit blijkt dat Tesla-voertuigen met een actieve Autopilot minder kans hebben op ongelukken veroorzaken. Dat is in vergelijking met een “gemiddelde auto”. Daar horen allerlei kanttekeningen en vragen bij, dus je kunt je vraagtekens zetten bij dergelijke uitspraken.

Tesla: 10 dingen die je nog niet wist over het bedrijf van Elon Musk

Uiteindelijk ligt het ook aan de bestuurder. De Tesla Autopilot kan rijden veiliger maken, maar alleen wanneer je als bestuurder daadwerkelijk op de weg let. Denk hier ook niet te gemakkelijker over na. Tesla is niet verantwoordelijk voor jouw rijgedrag, ook niet met Autopilot actief. Blijf dus gewoon oplettend.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ScienceDirect

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!