2024 is hét jaar om nog een tweedehands elektrische auto te kopen

Elektrische auto's Jeroen Kraak 15 apr 2024
Leestijd: 2 minuten

Zit je te twijfelen om een tweedehands elektrische auto te kopen? Dan kun je dat beter dit jaar nog doen, want de subsidie daarvoor verdwijnt.

De aanschaf van een elektrische auto kost veel geld. Het kan dan ook een idee zijn om in plaats van een nieuw model voor een tweedehands auto te gaan. Zo is het allemaal wat betaalbaarder en is er flink wat keuze.

Het mooie eraan is dat je daarvoor ook nog eens subsidie krijgt. Goed, die is niet zo hoog als die voor een nieuwe auto, maar het is wel mooi meegenomen.

Geen subsidie meer op tweedehands elektrische auto’s

Als je een elektrische auto koopt, krijg je SEPP-subsidie, mits je aan alle voorwaarden voldoet. Voor een nieuwe auto betekent het dat de catalogusprijs tussen de 12.000 en 45.000 euro ligt en je hem tenminste drie jaar behoudt. Je krijgt dan een subsidie van 2.950 euro.

Diezelfde regels gelden ook voor een tweedehands auto. Ook die moet een oorspronkelijke catalogusprijs hebben tot 445.000 euro en je moet hem minimaal drie jaar behouden. Wel is de subsidie helaas iets lager. Je krijgt dan 2.000 euro terug van de overheid.

Tweedehands elektrische auto kopen? Subsidie stopt binnenkort
(Afbeelding: JP Valery)

Het kabinet wilde deze subsidie voor tweedehands elektrische auto’s tot 2029 in stand houden, maar ziet daar nu toch van af. Sterker nog, de subsidie eindigt al aan het einde van het jaar. Wil je dus een occasion kopen, dan kun je dat het beste nog dit jaar doen.

Waarom stopt de subsidie?

Je vraagt je misschien af waarom de overheid dit doet terwijl ze elektrisch rijden juist wil stimuleren. Er zit echter een gedachte achter. Met de maatregel wil het kabinet 528 miljoen euro besparen. Dit geld willen ze dan weer uitgeven om de aanschaf van nieuwe elektrische auto’s te stimuleren.

Met dat bedrag wil het kabinet de korting op de wegenbelasting in stand houden, aangezien die maatregel eveneens aan het einde van dit jaar afloopt. Wel zit er een grote maar aan, want elk jaar moet die korting minder worden. Uiteindelijk betaal je in 2030 het volle pond.

De belastingregels staan de elektrische auto flink in de weg. In Nederland wordt naar het gewicht gekeken om het belastingbedrag te bepalen. EV’s zijn door hun accu’s echter flink zwaarder dan benzineauto’s. Zonder de korting is het dus voordeliger om een benzineauto te kopen.

De indrukwekkende nieuwe elektrische auto’s die nog in 2024 moeten verschijnen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen