Android 12 brengt binnenkort nostalgie naar je gloednieuw smartphone

Apps Wesley Akkerman 27 mei 2021
Leestijd: 2 minuten

Android 12 brengt niet alleen een nieuw ontworpen interface naar Android-smartphones toe. Het besturingssysteem biedt straks ook een functie aan die we bijvoorbeeld al op Sony’s smartphones tegengekomen zijn. Je kunt je telefoon straks weer gemakkelijk bedienen met één hand, ongeacht de grootte van het scherm.

Laten we niet moeilijk doen: smartphones zijn de laatste jaren uitgegroeid tot gigantische monsters. Sommige telefoons hebben schermen die dicht tegen de rand van een tabletscherm aan schuren. Je kunt er daardoor prima films en series op kijken, maar voor dagelijks gebruik kan het formaat ook een obstakel zijn.

Android 12 met modus voor één hand

Je moet je telefoon namelijk vaak bedienen met twee handen. Soms om hem gewoon normaal vast te kunnen houden, soms om bij bepaalde knoppen in beeld te komen. Niet elke app houdt er rekening mee dat je duim niet bij een knop kan komen. Vaak komt dat doordat oude apps niet meer van updates voorzien worden.

Dan kun je je hardop afvragen of je dan niet beter een vervangende app kunt gebruiken. Dat is meestal veiliger, maar soms ook handiger. Echter, met de nieuwe modus voor één hand binnen Android 12 kunnen dergelijke problemen opgelost worden. Android verlaagt het scherm dan digitaal, waardoor je overal goed bij kunt.

Koffie drinken tijdens het appen

Daardoor heb je je andere hand dus vrij om te doen wat je wil. Zo kun je weer ouderwets koffie drinken tijdens het appen, zoals we dat vroeger deden. De functie is nu al te gebruiken in de bèta van Android 12. Mocht je die bèta geïnstalleerd hebben, dan kun je met een aantal stappen de modus activeren.

Android 12: alle vernieuwingen en verbeteringen op een rij

Je gaat daarvoor naar System (onder de instellingen) en tapt op One-Handed mode. Beweeg de bovenste schuifregelaar naar rechts, zodat die blauw wordt. Nu is de modus actief. Verder kun je instellen dat de modus gedeactiveerd wordt als je van app wisselt of wanneer die vier tot twaalf seconden niet gebruikt wordt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Android Central

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen