Android 12 gelekt: zo ziet de toekomst van jouw smartphone eruit

Apps Thomas Aalderink 17 mei 2021
Leestijd: 3 minuten

Google I/O komt er weer aan. Dit is de ontwikkelaarsconferentie van Google waar het bedrijf al haar plannen voor de toekomst uit de doeken doet. Wat we allemaal gaan zien is nog onbekend, maar het is nagenoeg zeker dat Android 12 een hoofdrol gaat spelen. Wij blikken alvast vooruit op de nieuwste versie van het besturingssysteem.

Dat kunnen we al doen omdat het nieuwe ontwerp gelekt is. De bekende en doorgaans betrouwbare lekker Jon Prosser heeft een aantal afbeeldingen weten te bemachtigen, en die voorspellen veel goeds. Android 12 ziet er namelijk behoorlijk anders uit dan je gewend bent. Dit drastische herontwerp mocht ook wel, want sinds 2014 (toen Lollipop verscheen) is er eigenlijk maar weinig veranderd.

Dit gaat Android 12 je brengen

Uiteraard heeft Google in de laatste jaren haar besturingssysteem wel aangepast en verbeterd, maar echt grote veranderingen waren er niet. Daar lijkt met Android 12 echter verandering in te komen. Geen kleine aanpassingen meer, maar een geheel nieuwe ontwerp. Volgens Jon Prosser (van Front Page Tech) is het zelfs de grootste evolutie in de designtaal van Android sinds de komst van Android 5.

De beelden die hij gebruikt in bovenstaande video zijn vermoedelijk afkomstig uit een gelekte introductievideo van Android 12. We weten het uiteraard nog niet zeker, maar dit lijkt de video te zijn die Google morgen gaat onthullen tijden Google I/O. De video belooft dat Android 12 een mooie nieuwe ervaring biedt, betere privacy- en beveiligingsmaatregelen gaat brengen en al je apparaten beter laat samenwerken.

Google kijkt af bij Apple’s iOS

Jon Prosser gaat vervolgens vooral in op de vernieuwde UX en UI van Android 12. Wat direct opvalt, zijn de gestapelde widgets. Zo zien we dat notificaties worden gegroepeerd. Door erop te tikken kun je ze vervolgens allemaal zien. Hierdoor kun je meer informatie kwijt, zonder dat het te vol wordt. Dat weten we uit ervaring, want dit lijkt visueel behoorlijk op de Apple notificatiewidgets die we kennen van iOS 14.

Google I/O 2021: 5 dingen die we deze week kunnen verwachten

Ook de manier waarop notificaties worden weergegeven gaat veranderen in Android 12. Hiervoor is nu een pil-vormig icoon rechtsboven in het scherm. Hier zie je hoeveel notificaties je hebt. Door erop te tikken krijg je alle notificaties te zien. Naast deze functionele-veranderingen zijn er ook visuele aanpassingen. Op het eerste oog lijken widgets en iconen minimalistischer en zijn de hoeken meer afgerond. Wanneer je gaat lopen swipen, zul je zien dat ook de effecten en overgangen anders zijn in Android 12.

Let op: of het er straks op jouw smartphone precies zo uit gaat zien, is nog maar de vraag. Veel smartphone-makers voorzien Android op hun toestellen van een eigen skin.

Meer Android 12 en Google I/O

Wat er klopt van het verhaal van Jon Prosser gaan we dinsdag 18 mei zien. Om 19:00 uur Nederlandse tijd gaat Google beginnen met haar presentatie. We krijgen dan dus ook meer te weten over de verwachte betere privacy- en beveiligingsmaatregelen binnen Android 12. Ook hier weten we momenteel nog weinig van. Het lijkt er in ieder geval op dat Google ook op dit gebied meekijkt bij Apple.

Benieuwd wat je naast Android 12 allemaal nog meer kunt verwachten op Google I/O? Klik dan hier voor ons overzicht.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen