Netflix-account delen: wat gaat de streamingdienst daaraan doen?

Films & Series Jeroen Kraak 17 mei 2021
Leestijd: 2 minuten

Deel je jouw Netflix-account met je familie of vrienden? De streamingdiensten zijn er niet al te blij mee, maar wat doen ze er tegen?

Een lidmaatschap van een streamingdienst als Netflix is natuurlijk hartstikke handig. Je kunt alles kijken waar en wanneer je maar wil. Dat laatste brengt natuurlijk ook mogelijkheden mee voor vrienden en familie. Het is simpel om je account met iemand te delen, door het wachtwoord en gebruikersnaam te sturen. Door allemaal een eigen profiel te maken, heeft het geen gevolgen voor het algoritme en krijg je gewoon zelf te zien wat er bij je past.

Miljarden dollars verliezen

Voor Netflix en andere streamingdiensten is het een doorn in het oog. Het kost het bedrijf natuurlijk omzet als mensen hun account delen met anderen. Volgens persbureau AP verliezen streamingdiensten daaraan 2,5 miljard dollar per jaar. In 2024 zal dit volgens het persbureau stijgen tot 3,5 miljard Met een omzet van 120 miljard dollar per jaar voor alle diensten in de Verenigde Staten bij elkaar lijkt dat natuurlijk niet veel, maar het zorgt wel voor een dilemma bij diensten.

Doordat de concurrentie in het streaminglandschap steeds groter wordt, zullen bedrijven nog meer op hun inkomsten en uitgaven gaan letten. Het is dan ook niet verrassend dat producties steeds duurder worden om de kijker bij de concurrent weg te kapen. Zo heeft Amazon Prime Video ruim 450 miljoen dollar over voor het eerste seizoen van de nieuwe Lord of the Rings-serie en doet HBO Max er alles aan om hun Game of Thrones-spin-off tot een succes te maken. Tegelijkertijd zie je ook tariefverhogingen zoals eerder dit jaar bij Disney+.

Lupin Netflix
Lupin zie je op Netflix. (Afbeelding: Netflix)

Netflix test haar mogelijkheden

Op dit moment wordt er gewerkt aan software die moet ontdekken wanneer mensen een account delen. Zo test Netflix al een nieuwe feature. Tegelijkertijd willen de streamingdiensten hun leden ook weer niet wegjagen door gebruikers te blokkeren. Het moet dus een weg hiertussen zien te vinden.

Netflix reageerde eerder al op het probleem rond het delen van wachtwoorden. “We zullen nooit iets doen om de duimschroeven aan te draaien van onze abonnees. Consumenten moeten aanvoelen dat het nodig is,” liet CEO Reed Hastings weten tijdens een bijeenkomst voor investeerders. Voorlopig blijft het alleen nog bij testen en dus wellicht later actie.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

AP

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen