Android 13 in actie: Google gaat Apple achterna (en dat is goed nieuws)

Apps Wesley Akkerman 13 jan 2022
Leestijd: 2 minuten

Met de release van Android 13 verandert er niet alleen een hoop voor, maar natuurlijk ook achter de schermen. Zoals je notificaties. Die zien er niet alleen ietwat anders uit, ook krijg je er straks misschien minder. In de toekomst mag je namelijk zelf bepalen wanneer apps notificaties mogen tonen of niet. Dat regel je via de instellingen.

Wanneer je straks Android 13 op je smartphone of tablet gebruikt, dan moet een app eerst aan je vragen of die je notificaties mag versturen. Met oudere versies van Android, zoals Android 11, kun je al voorkomen dat apps notificaties versturen. Echter, dat is altijd een proces achteraf; met versie 13 kun je dus meteen voorkomen dat apps je dikwijls lastig vallen.

Android 13 verandert notificatiegebruik

Het dialoogvenster met daarin de vraag of een app toestemming mag hebben tot bepaalde rechten, krijgt eveneens een ietwat ander uiterlijk. Android 13 gaat de boeken in als een versie die visueel veel dingen aanpast. Dus dat de dergelijke onderdelen veranderen, hoeft niet meer als een schokkende verrassing te komen.

Android 13
Dialoogvenster op Android 13 (Afbeelding: Android Police)

Op de bovenstaande screenshot kun je zien hoe het venster eruitziet. Android vroeg eerder nooit toestemming voor het versturen van notificaties; dus wat je hierboven ziet, is geheel nieuw. We gaan ervan uit dat andere dialogenvensters er hetzelfde uitzien, dus dan weet je wat je voor straks kunt verwachten.

Binaire opties

In dit geval krijg je toegang tot binaire opties: of je geeft toestemming of je doet dat niet. Je kunt niet zeggen dat je alleen notificaties wil ontvangen tijdens het gebruik van de app, bijvoorbeeld. Dat kan wel voor toestemmingen die nodig zijn aangaande de camera en de microfoon op je smartphone.

Goedkope Android smartphones: de 5 beste toestellen van januari 2022

Ondanks het feit dat het gros van de Android-gebruikers nog altijd wacht op de update voor Android 12, kijkt Google alweer vooruit naar Android 13. Volgende maand verschijnt mogelijk al de eerste ontwikkelaarsversie. De release staat waarschijnlijk gepland voor ergens in het najaar van 2022.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Android Police

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen