Wesley Akkerman
Wesley Akkerman Smartphones 20 sep 2021

Je Samsung-smartphone krijgt een Android 11-feature zonder Android 11

Wanneer je een Samsung-smartphone met tenminste Android 6.0 of hoger hebt, dan krijg je binnenkort toegang tot een belangrijke functie. Dit geldt overigens niet alleen voor telefoons van de Zuid-Koreaanse fabrikant. Elke Android-smartphone met tenminste versie 6.0 aan boord mag rekenen op de belangrijke verandering.

Met elke uitgave van Android maakt Google het besturingssysteem een beetje veiliger. Eén manier waarop dat gebeurt, gaat via het verlenen van toestemmingen of rechten (in het Engels ‘permissions’ genoemd). Je kunt per app of dienst aangeven tot welke functies van je smartphone of tablet die wel of geen toegang heeft.

Exclusieve Android 11-functie

En met de release van Android 11 ging Google een stapje verder. Het besturingssysteem trekt namelijk automatisch verleende toestemmingen terug wanneer je apps voor lange tijd niet gebruikt. Zo weet je zeker dat die apps niet aan de haal gaan met je gegevens, wanneer je vergeet dat je ze ooit installeerde op je smartphone.

Google Android
De beroemde robot! (Afbeelding: Google / Bewerking: WANT)

Die functie komt nu naar toestellen van Samsung en andere telefoonfabrikanten, die niet draaien op Android 11 (of later). Dat gebeurt vanaf december. Dan kunnen bijvoorbeeld de Galaxy-toestellen rekenen op een Android 11-functionaliteit, terwijl ze daar niet per se Android 11 voor nodig hebben als besturingssysteem.

Nieuwe functie voor Samsung en meer

De nieuwe voorwaarde voor het automatisch terugtrekken van verleende rechten, is dat je Samsung-toestel Android 6.0 heeft. Het kan ook een smartphone van een andere fabrikant zijn. Die update bracht Google al jaren geleden uit, dus de kans is zeer groot dat ook jouw smartphone of tablet tenminste op die versie draait.

‘Samsung brengt 108 megapixelcamera naar de Galaxy A-serie’

Hier kleven wel wat voorwaarden aan nog. Het toestel in kwestie (van Samsung of een andere fabrikant) moet Google Play Services ondersteunen. Ook moeten de apps in kwestie Android 11 ondersteunen, want anders gebeurt het terugtrekken niet automatisch. Dan moet je dat handmatig regelen in de appinstellingen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Google

Reageer op artikel:
Je Samsung-smartphone krijgt een Android 11-feature zonder Android 11
Sluiten