Android 14 krijgt 5 nieuwe functionaliteiten waar we niet op kunnen wachten

Smartphones Sam Dille 1 mei 2023
Leestijd: 3 minuten

Google lanceert binnenkort Android 14. De gloednieuwe update belooft verbeteringen op onder andere het gebied van privacy, beveiliging en prestaties.

Android 14 is nog in bètaversie voor Google Pixel smartphones. Dit betekent dat Pixel-gebruikers de nieuwe upgrade al kunnen downloaden en kunnen kijken wat er is veranderd. De definitieve versie komt waarschijnlijk aan het einde van de zomer op je smartphone beschikbaar. We nemen alle functies die ons opvallen even met je door.

Android 14: deze vijf nieuwe functies kun je verwachten

Let op: de functies die worden besproken zijn gepubliceerd door de ontwikkelaars van Google. Of ze ook terugkomen in de definitieve versie blijft nog even afwachten. M

#1 Batterijbesparing op Android 14

Android 14 brengt wat nieuwe aanpassingen in een poging om de levensduur van de batterij te verbeteren. Je moet geen enorme vooruitgang verwachten, maar de nieuwe functies zouden nog steeds flink wat besparingen opleveren.

Google heeft bijvoorbeeld wijzigingen aangebracht in de manier waarop het besturingssysteem achtergrondtaken, downloads en uploads afhandelt. Verder kun je ook zelf je batterijverbruik makkelijker bijhouden. Het lijkt erop dat de optie ‘schermtijd sinds laatste volledige lading’ zijn terugkeer gaat maken. De functie verdween in Android 12 en gaf je de mogelijkheid om in te schatten hoe lang het duurt voordat je smartphone aan de oplader moet.

batterij android
Opladen maar (Afbeelding: Unsplash/Onur Binay)

#2 Meer nadruk op privacy

Aangezien malware zich meestal richt op oudere versies van Android, kun je met Android 14 geen oudere apps van Android 5.1 en eerder meer installeren.

Er zijn een paar andere tweaks achter de schermen om de beveiliging te verbeteren, maar misschien wel de opvallendste is dat je veel gemakkelijker toestemmingen kunt intrekken van apps. Daardoor is informatie over bijvoorbeeld je locatie, contacten of foto’s niet meer beschikbaar. Google hoopt je op die manier beter te beschermen tegen onveilige apps of advertenties van derden.

#3 Grotere lettertypen en slimmer schalen

Overschakelen naar een groter lettertype in Android 13 was beperkt tot 130 procent. Google schaalt dit met Android 14 op naar 200 procent. Om wankele lay-outs te voorkomen, gebruikt het systeem niet-lineaire schaling. Dit betekent dat woorden die in een ‘normale’ lettergrootte al groot zijn, zoals tussenkoppen en titels, niet nog groter worden gemaakt. Daardoor blijft de tekst goed leesbaar.

Lettertypes Android
Lineair schalen vs. non-lineair schalen (Afbeelding: Google)

#4 Betere ondersteuning voor grote schermen

Het eerste wat Google aankondigde in de preview voor Android 14 is de extra ondersteuning voor apps die zich willen aanpassen aan verschillende schermformaten. Nu er meer tools beschikbaar zijn voor ontwikkelaars, kunnen we apps verwachten die goed werken op smartphones, opvouwbare telefoons én tablets.

#5 Satellietverbinding op Android?

Er is al een tijdje gerucht over satellietverbindingen voor smartphones, vooral sinds Apple vorig jaar ‘SOS-noodmelding via satelliet’ debuteerde voor de iPhone 14. Een dergelijke functie werd bevestigd in onderstaande tweet door Google’s senior vice president voor Android, Hiroshi Lockheimer.

Wat dit precies zal betekenen, is nog onduidelijk. Het zou kunnen dat het makkelijker wordt om (nood)berichten te sturen op plekken waar een slechte verbinding is.

Google zuipt batterij op Android, maar zo is dat makkelijk op te lossen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen