Android 14 is Google’s geheime wapen voor je volgende Android-smartphones

Tech Wesley Akkerman 15 feb 2023
Leestijd: 2 minuten

Met Android 14 wil Google ervoor zorgen dat je als gebruiker beter weet wat er met bepaalde gegevens gebeurt. Google maakt daarin de laatste jaren flinke stappen en zorgt er steeds vaker voor dat je als gebruiker goed geïnformeerd wordt. Dergelijke aanpassingen zijn belangrijk in een online landschap vol adverteerders.

Inmiddels weten we het wel. Het internet staat vol met advertenties, en achterliggende platformen doen er van alles aan om jouw gegevens buit te maken. Dit gebeurt ook in apps die je op je smartphone gebruikt. In beide gevallen gebeurt dit onzichtbaar, maar als gebruiker ben je niet helemaal weerloos.

Android 14 geeft nog meer inzicht

Je kunt tegenwoordig namelijk veel gemakkelijker toestemmingen terugtrekken van apps, waardoor die informatie niet meer beschikbaar is. Ook kun je in privacyvriendelijke omgevingen werken of spelen, al dan niet met een omweg. En via het privacydashboard zie je altijd waar je aan toe bent.

iPhone Android functie opladen
In de toekomst dezelfde oplader gebruiken? (Afbeelding: Unsplash/Onur Binay)

Eén onderdeel waar adverteerders vaak op uit zijn is je locatie. Op basis daarvan kunnen ze relevante ads tonen, over bedrijven in de buurt. Android 14 wil je daar scherp op wijzen, blijkt uit de eerste ontwikkelaarspreview van het systeem. Bijvoorbeeld wanneer je voor het eerst toestemming gaat geven tot die data.

Wat doen apps met die gegevens?

Dan komt er een melding in beeld waarin uitgelegd wordt wat zo’n advertentiepartij met je gegevens doet. Die kunnen gedeeld worden met derde partijen. Ook krijg je een link te zien naar de privacyopties op je smartphones, mocht je meteen iets willen aanpassen. Je kunt ook terecht komen op deze hulppagina van Google.

Verder geeft Android 14 een handig overzicht van apps die recentelijk je locatiegegevens gedeeld hebben. Je kunt bekijken waarom ze dat doen en eventueel de toestemming terugtrekken. En mocht er ergens een verandering in het beleid zijn opgemerkt, dan brengt Google je daar ook van op de hoogte.

Niet iedereen is zich nog helemaal bewust van wat het betekent dat apps en sites toegang hebben tot dit soort gegevens. Daarom is het goed om te zien dat Google hier ons in de toekomst steeds bewuster van maakt. Hopelijk onderneemt Google dezelfde stappen voor de andere toestemmingen binnen Android.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

XDA Developers

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen