Waarom Steven Spielberg blij is dat hij Harry Potter heeft afgewezen

Pop-Culture Jeroen Kraak 15 feb 2023
Leestijd: 2 minuten

Steven Spielberg is een van de beste regisseurs ooit in Hollywood. Geen wonder dat men bij hem terecht kwam voor de regie van Harry Potter. Hij wees dit af en is daar nog steeds hartstikke blij mee. Dit is waarom.

Harry Potter is weer volop in het nieuws. Dat komt natuurlijk door Hogwarts Legacy. Hoewel de bebrilde tovenaar geen rol speelt in de videogame, speelt deze zich wel af in de Wizarding World. Je kunt dus vrij rondlopen in Hogwarts en Hogsmaede.

Geen Harry Potter door Steven Spielberg

Het leek voor Warner Bros. de gouden combinatie: Harry Potter en Steven Spielberg. De filmkunstenaar moest de wereld van J.K. Rowling tot leven wekken. Ondanks de gigantische opdracht bedankte Spielberg voor de eer. Deze ging daardoor naar Chris Columbus, die er alsnog een meesterwerk van maakte.

De grote vraag is waarom Steven Spielberg nou precies bedankte voor de rol van regisseur van Harry Potter. Wellicht denk je dat het te maken heeft met de uitspraken van J.K. Rowling, maar dat is niet het geval, aangezien dat pas tig jaar speelde. Nee, het antwoord is eigenlijk heel simpel.

Steven Spielberg Harry Potter
De beroemde regisseur. (Afbeelding: ANGELA WEISS / AFP)

Steven Spielberg is op dit moment bezig aan het autobiografisch drama The Fabelmans over zijn jeugd. Tijdens een interview over de film blikte hij terug op moeilijke keuzes in zijn leven. Hij moest kiezen tussen kunst en familie en als voorbeeld geeft hij de eerste Harry Potter-film.

Familie in plaats van carrière

“Kate [Capshaw, red.] en ik begonnen een gezin te stichten en we kregen kinderen. De keuze die ik had was om vier á vijf maanden naar een ander land te verhuizen voor een nieuwe film, waardoor ik mijn familie niet kon zien.” Hij besloot om het aanbod af te wijzen. Dat betekende dus geen Harry Potter met Steven Spielberg.

Steven Spielberg blikt nu terug op die keuze. “Ik offerde een geweldige franchise op, waar ik nu eigenlijk heel blij mee ben als ik er nu op terugkijk. Ik kon bij mijn familie zijn.” In plaats van Harry Potter maakte hij rond die tijd A.I. Artificial Intelligence. Een film die hij gewoon kon opnemen in Los Angeles.

Overigens is The Fabelmans een van de grote films tijdens de aankomende Oscars. Het autobiografisch drama heeft zeven nominaties in de wacht gesleept, waaronder die voor beste film en beste scenario. De Oscars vinden plaats op 13 maart in Los Angeles.

Waarom er flink gespeculeerd wordt over een nieuwe Harry Potter-film

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen