Zo installeer je een Android app die niet in de Play Store staat

Tech Martijn Pijnenburg 28 jun 2019
Leestijd: 2 minuten

In de meeste gevallen is de Google Play Store het enige wat je nodig hebt als het gaat om het vinden en downloaden van nieuwe apps. Al heb je als Android gebruiker echter ook de mogelijkheid om applicaties van derde partijen te installeren. En dat kan soms erg handig zijn.

Android apps buiten de Play Store om

De Google Play Store mag dan prima werken, maar het kan voorkomen dat je het ook weleens daarbuiten wilt zoeken. Bijvoorbeeld als je een app nodig hebt die eigenlijk niet in jouw land beschikbaar is. Of wanneer je toegang wilt tot een nieuwe versie die elders al wel verkrijgbaar is.

Het zou natuurlijk ook kunnen dat je juist een oudere versie wilt, aangezien er in de nieuwste update een verandering is doorgevoerd die je niet bevalt. Denk maar aan de recente update van Spotify.

Wat de reden ook is, het zou handig zijn als je wist hoe je dit het beste kon aanpakken. Daarom lees je hieronder hoe je eigenhandig een app kunt installeren.

⚠️Waarschuwing⚠️

Allereerst een waarschuwing. Ondanks dat we je deze uitleg om elders applicaties te downloaden geven, is het aan te raden om zoveel mogelijk binnen de Play Store te blijven. Dit omdat Android, in tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, applicaties van derde partijen wel degelijk screent.

Al is deze bescherming buiten de Play Store aanzienlijk minder. Wanneer je daarbuiten opereert is de kans dat je ongewenste software binnenhaalt dus veel groter. Probeer dus alleen iets van buitenaf te downloaden als je het echt denkt nodig te hebben.

Een applicatie vinden en downloaden

  • Open de browser van je smartphone en ga naar de website van APKMirror. Er zijn dan misschien andere partijen die onofficiële applicaties aanbieden, maar deze site wordt beheert door dezelfde mensen als van de bekende Android Police blog. Zij checken of alle apps uit legitieme bestanden bestaan. Tevens laten ze alleen applicaties toe van bekende Android ontwikkelaars.
  • Blader door het aanbod of gebruik de zoekfunctie om een applicatie te vinden die jou interessant lijkt.
  • Mochten er van die app meerdere versies beschikbaar zijn dan staat dat aangegeven. Wanneer je een keuze gemaakt hebt klik je op de ‘Download APK’ button onderaan de pagina.
  • Vervolgens krijg je een waarschuwing. Er wordt gevraagd of je het risico wilt nemen om een onbekende applicatie te downloaden. Bevestig dit om verder te gaan.

Het installeren van de applicatie

  • Bekijk je notificaties om te zien of de download gereed. Als dat zo is, dan kun je erop klikken om de installatie te starten.
  • Vervolgens krijg je de mogelijkheid om aan te vinken dat je onbekende applicaties wilt installeren. Dit kan in je browser zijn, maar ook als systeemmelding. Doe dit om door te gaan.
  • Als het goed is dan kan je nu de applicatie installeren.
  • Wanneer de installatie geslaagd is kun je de app openen door middel van het icoontje.

Meer tips en nieuwtjes omtrent Android zijn hier te vinden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen