Dennis Hoogeveen
Dennis Hoogeveen Apple 26 jun 2019
Leestijd: 2 minuten

Facebook test optie om rode stippen en meldingen uit te schakelen

Facebook lijkt kampioen in het versturen van notificaties. Het sociale netwerk van Mark Zuckerberg bedenkt van alles om je aandacht te trekken. De herkenbare rode bolletjes in de app leiden dan ook regelmatig tot ergernissen. Verschillende gebruikers melden nu de mogelijkheid om de rode meldingsstippen in de app uit te schakelen.

De notificaties wijzen gebruikers niet alleen op nieuwe reacties of vermeldingen, maar bijvoorbeeld ook op video’s die het algoritme bij ze vindt passen. Daarnaast duikelt Facebook berichten op van jaren geleden, om ze als herinnering te tonen. De meldingen worden lang niet altijd als relevant ervaren.

Facebook meldingsstippen uitschakelen

In de instellingen test Facebook nu de mogelijkheid om die rode meldingsstippen, die de gebruiker triggeren op een bepaald menu-item te tikken, aan te passen. De categorieën marketplace, groepen, pagina’s en menu kunnen afzonderlijk in- of uitgeschakeld worden.

Het is nog niet voor iedereen mogelijk om de gewraakte aandachtstrekkers te verbannen. Facebook bevestigt tegenover TechCrunch dat ze de functie nog onder een beperkt aantal gebruikers testen. Ook in Nederland zijn de eerste app-gebruikers met de nieuwe instellingen gesignaleerd. Om te zien of jij ook aan de slag kunt met de test, tik je in de instellingen van de app op “notificaties”. Onderaan zou daar de optie “meldingsstippen” bij moeten staan.

Facebook meldingsstippen 001
Klik/tap voor groter.

Messenger blijft om aandacht vragen

Uit de eerste screenshots blijkt dat het niet mogelijk is om de meldingsstippen voor Messenger in de app uit te schakelen. In de app van Facebook is standaard het Messenger-icoontje rechtsboven in het scherm te vinden. Het rode bolletje weergeeft het getal van ongelezen berichten, maar kan je ook op het verkeerde been zetten.

Als je een nieuwe vriend op hebt toegevoegd, maakt Facebook namelijk automatisch een gesprek aan met de melding “Stuur een bericht naar je nieuwe vriend”. Ook dat levert dan zo’n meldingsstip op, die vooralsnog niet uitgeschakeld kan worden. Facebook test aan de lopende band nieuwe functies, vaak zelfs zonder dat je het doorhebt. Onlangs werd bekend dat de app er uit gaat zien.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!