Miljoenen Android-gebruikers hebben deze gevaarlijke apps op hun telefoon

Tech Wesley Akkerman 31 jan 2023
Leestijd: 2 minuten

Hoewel Android allang niet meer het Wilde Westen van weleer is, is het platform nog niet honderd procent veilig te noemen. Dat blijkt maar weer uit een nieuwe lading apps, die op het eerste gezicht heel leuk lijkt en mooie dingen belooft. Maar ondertussen installeer je gewoon malafide software.

Het gaat om een lading apps die je mooie wortels voorhouden. Door het uitvoeren van bepaalde taken, zou je namelijk beloningen kunnen verdienen. En ja, als iets te mooi klinkt om waar te zijn, dan is dat ook vaak zo. Want de appmakers zijn dan weer zo slim om bepaalde opdrachten onmogelijk te maken.

Android-apps beloven mooie dingen

Dat blijkt uit gegevens van antivirussoftwaremaker Dr. Web. Bleeping Computer gaat er dieper op in en meldt dat het gaat om drie apps, die meer dan twintig miljoen keer gedownload zijn. Lucky-Step Walking Tracker is de populairste app, die goed is voor de helft van het aantal geregistreerde downloads.

Malafide Android-apps
Een aantal van de malafide Android-apps (Afbeelding: Bleeping Computer)

De apps WalkingJoy en Lucky Habit: health tracker hebben allebei vijf miljoen downloads op hun naam staan. WalkingJoy staat nog altijd op Google Play, maar de andere twee apps kunnen we inmiddels niet meer vinden. Maar in de zoektocht kwamen we soortgelijke, ongure apps tegen, zoals winwalk: loop & win beloningen.

Geld verdienen met taakjes verrichten

Gebruikers van deze apps kunnen coins of tickets verdienen en daarmee geld verdienen. Ze kunnen bijvoorbeeld een bepaalde afstand lopen, en zo een gezonde levensstijl ontwikkelen, maar ook advertenties bekijken. Maar wat blijkt: de eisen voor een betaling werden steeds groter, en de betalingen kwamen maar niet.

Erger nog: gebruikers konden extra advertenties bekijken om het betaalproces te kunnen versnellen. Aangezien de app nooit de betaalgegevens van klanten verifieerde, is de kans nihil dat ze ook maar ooit uitbetaald worden. Hoewel deze scam relatief ongevaarlijk is, is het wel echt een enorme naaistreek.

ChatGPT is indrukwekkend, maar volgens experts alles behalve baanbrekend

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Dr. WebBleeping Computer

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen