7 manieren om Marktplaats-oplichters te herkennen

Apps Jeroen Kraak 4 jan 2023
Leestijd: 4 minuten

Marktplaats is een fijne plek om een goede deal te scoren. Toch gaat dat helaas niet altijd goed, want er zijn ook oplichters op het platform. Wij geven je vijf tips waarop je ze kunt herkennen.

Het is begin januari en dus vind je een enorm aantal kerstcadeaus op Marktplaats die niet in de smaak zijn gevallen. Voor jou is het de kans om goedkoper een product te scoren. Doordat het tweedehands is hoef je niet de hoofdprijs te betalen. Helaas maken oplichters daar misbruik van.

7 tips om oplichters op Marktplaats te herkennen

Wij geven jou zeven tips waardoor je oplichters makkelijker herkent. Natuurlijk geeft het geen 100 procent zekerheid, maar een gewaarschuwd mens telt voor twee. Hier komen ze.

#1 Is een aanbieding te goed om waard te zijn? Dan is het dat ook!

Het is een sport om de beste deal te vinden op Marktplaats. Helaas zijn sommige aanbiedingen veel te goed om waard te zijn. AirPods Pro 2 voor 150 euro, of een PlayStation 5 voor 350 euro? Vergeet het maar.

Als je het dan al geleverd krijgt, moet er haast wel iets mis zijn. Of een apparaat werkt niet naar behoren, of het is wellicht gestolen. Check daarom ook altijd de nieuwprijs via Google Shopping. Wil je zeker weten dat een product niet gestolen is. Check dat dan via de database van het Ministerie van Justitie en Veiligheid.

#2 De grote wisseltruc op Marktplaats

Je ziet een MacBook Pro 2022 op Marktplaats en je reageert op de advertentie. De verkoper zegt het product niet meer te hebben, maar komt wel met een alternatief. Dit moet meteen een waarschuwing voor je zijn.

De advertentie is dan gewoon een lokkertje voor een ander product, waar je niet naar opzoek bent. Blijf gewoon bij het product wat je zoekt zodat je niet een miskoop doet.

#3 gesprekken buiten Marktplaats

Marktplaats heeft gewoon een eigen berichtenservice. Waarom zou je dan via WhatsApp of een andere methode verder praten. Waarschijnlijk probeert een verkoper je over te halen onder het mom dat het makkelijker is. Doe dit gewoon niet.

Als er iets misgaat heb je niet een goede berichtengeschiedenis als bewijs bij bijvoorbeeld Marktplaats. Bovendien kunnen louche verkopers ook makkelijker betalingsverzoeken doen die buiten het platform omgaan. Iets wat je niet moet willen.

 

Marktplaats WhatsApp fraude oplichters.
Marktplaats waarschuwt voor fraude. (Afbeelding: Marktplaats)

 

#4 de 1 cent betaling

De betaling van 1 cent aan een koper is een enorme rode vlag. Zogenaamd wil de koper kijken of je te vertrouwen bent en stuurt je een speciaal betaalverzoek. Het is echter een nagemaakte Tikkie- of bankomgeving.

In werkelijkheid proberen oplichters op deze manier bankgegevens in handen te krijgen zodat ze jouw rekening kunnen plunderen. Iets wat je absoluut niet wil.

Een zelfde soort truc doen oplichters met verzendlabels. Ze hebben online een verzenlabel klaargezet, maar die link gaat naar een valse website.

#5 Stuur geen ID

Wil een koper of verkoper graag een foto van je ID om te checken dat je echt bent? Doe dit niet. Wellicht is het een oplichter die je ID of paspoort wil gebruiken voor identiteitsfraude.

Wil je toch laten zien dat je echt bent, of dat de verkoper echt is? Marktplaats heeft haar eigen manier om te laten zien dat je echt bent. Verkopers kunnen zich bij aanmelding laten identificeren. Hierdoor verschijnen er groene vinkjes bij telefoonnummer en bankrekeningnummer gecontroleerd.

Marktplaats Veilig betalen
Veilig betalen via Marktplaats. (Afbeelding: Marktplaats)

#6 ophalen is niet mogelijk

Als je een interessant product op Marktplaats ziet, is ophalen een van de veiligste opties. Je kunt het product dan meteen zien en testen. Als een aanbieder dit niet toelaat is dit al een waarschuwing. Want wat heeft diegene precies te verbergen?

Bovendien gebruiken oplichters ook wel eens een afgelegen woonplaats in de advertentie om te ontmoedigen dat je een product wil ophalen. Wees dus extra waakzaam.

#7 Pas vooral ’s nachts op voor oplichters

Marktplaats zelf probeert oplichters tegen te gaan, maar dit lukt niet altijd. De dienst controleert tussen 8 uur ’s ochtends en 12 uur ’s avonds op dubieuze advertenties van oplichters. Dat is natuurlijk niet waterdicht maar het scheelt een hoop.

Toch hebben oplichters tussen ’s nachts dus een hele tijd dat dat Marktplaats niet controleert. In die tijd kunnen ze dus hun gang gaan, waardoor een dubieuze advertentie urenlang online kan staan. Pas dus extra op als je rond die tijd iets wil bestellen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen