Waarom alle Android-telefoons deze fijne iPhone-feature krijgen

Smartphones Jeroen Kraak 4 jan 2023
Leestijd: 2 minuten

Natuurlijk zijn er vrij veel overeenkomsten tussen de iPhone en Android-telefoons. Toch zijn er ook veel verschillen. Een daarvan is de manier van opladen, maar aan dat verschil komt een einde.

Heb je een iPhone? Dan weet je dat je de telefoon op kan laden via MagSafe. De oplader plak je er als het ware achterop door middel van een magneet, waardoor het toestel goed blijft zitten. Bij Android kan dit binnenkort ook.

Deze iPhone-functie komt naar Android

Toen Apple voor het eerst met MagSafe kwam, keken veel mensen nog al sceptisch naar het bedrijf. Was een magneet in de iPhone nou echt zo’n grote toevoeging? Inmiddels is de feature niet meer weg te denken. Niet alleen laad je er jouw telefoon sneller en efficiënter mee op, ook blijven accessoires die je aan je telefoon ‘plakt’ beter zitten.

Kortom, het is een functie die veel Android-gebruikers moesten missen, maar daar komt een einde aan. The Wireless Power Consortium, dat standaarden stelt voor draadloos opladen, heeft een nieuw magnetisch oplaadprofiel opgesteld. Deze is gebaseerd op MagSafe van de iPhone en werkt daarom ook prima met Apple-producten.

Die nieuwe MagSafe-standaard gaat straks door het leven als Qi2. Doordat het een nieuwe oplaadstandaard wordt, is het vrijwel zeker dat alle Android-telefoons deze feature krijgen. Overigens geldt dat niet alleen voor telefoons, maar ook voor andere gadgets. Waarschijnlijk gaat de standaard in 2024 in.

MagSafe Apple iphone 12
De MagSafe Duo. (Afbeelding: Apple)

Voordelen voor MagSafe op alle apparaten

Toch zijn er nog wel verschillen. De huidige Qi op Android ondersteunt tot 15W, terwijl MagSafe op iPhone met 7,5W moet doen. Mogelijk gaat Apple daarom de snelheden van zijn oplaadproducten ook verhogen. Overigens kunnen accessoires van derden wel al boven die 7,5W zitten. Het is nog onbekend welke snelheid Qi2 ondersteunt.

De magneet van de iPhone heeft verschillende voordelen. Zo is er geen vlak oppervlak nodig om goed op te kunnen laden en kan het ook verschillende andere gadgets ondersteunen. Het is dus een interessante functie voor Android-gebruikers.

Overigens is dit ook goed nieuws voor iPhone-eigenaren. Naar alle waarschijnlijkheid kunnen veel meer opladers van derden worden gebruikt. Bovendien zou het handig zijn als je een oplader voor zowel iPhone als Android kunt gebruiken.

Vijf Android-features die we in 2023 dolgraag op de iPhone willen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen