Tesla onthult: zoveel eigenaren hebben betaald voor gebakken lucht

Elektrische auto's Redactie 4 jan 2023
Leestijd: 2 minuten

Bestel je een Tesla, dan kun je in Nederland voor 7500 euro de zogeheten Full Self-Driving Capability bestellen (in de VS kost de optie 15.000 dollar). Krijg je dan ook Full Self-Driving Capability? Nee. Maar toch leggen mensen er geld voor neer, kennelijk.

Dat Tesla de aanduiding Autopilot gebruikt voor zijn verzameling semi-autonome rijassistenten is al een beetje dubieus, maar de benaming Full Self-Driving Capability is gewoon misleidend. Als je de optie aanvinkt, krijg je alle Autopilot-functies – die ‘slechts’ Level 2 autonoom zijn – plus verkeerslicht- en stopbordherkenning.

Tesla-baas Elon Musk belooft en belooft

Tesla-baas Elon Musk belooft al bijna tien jaar lang dat volledig zelfrijdende Tesla’s over een paar maanden op de markt zullen verschijnen. Maar die belofte is al bijna tien jaar lang niet uitgekomen. In Amerika heeft Tesla een betaversie van FSD uitgerold, maar ook die is niet volledig autonoom.

Geheimhoudingsverklaring voor FSD Beta

In eerste instantie eiste Tesla een geheimhoudingsverklaring van FSD Beta-gebruikers. Ze mochten niks zeggen over de werking van het systeem. De Amerikaanse RDW, de NHTSA, kreeg er lucht van en vroeg Tesla om uitleg. Het merk stopte daarna met het gebruik van een geheimhoudingsverklaring.

Sindsdien verschijnt de ene na de andere video op Youtube waarin FSD Beta gevaarlijke fouten maakt, zoals plotseling richting een tegenligger sturen, door rood rijden, wegafzettingen en anders obstakels over het hoofd zien, de verkeerde weghelft kiezen, en nog veel meer.

Zoveel Amerikanen hebben FSD besteld

Tesla zelf – dus niet Elon Musk – geeft toe dat volledig zelfrijdende auto’s nog ver weg zijn, als ze er ooit komen. De fabrikant heeft deze week bekendgemaakt hoeveel Amerikanen de Full Self-Driving-optie hebben besteld: ruim 285.000. Dat betekent overigens niet dat ze allemaal 15.000 dollar hebben betaald. Voorheen was FSD veel minder duur.

Waar hebben die mensen nou voor afgerekend? Voor een belofte min of meer. Dat hun Tesla ooit, ergens in de toekomst, zelfrijdend zal worden. Wanneer in de toekomst? Dat weet niemand. Want zelfs bij grote autoconcerns begint de twijfel toe te slaan. Ze hebben honderden miljarden in zelfrijdende techniek gestopt, maar tot nu toe zijn de resultaten niet om over naar huis te schrijven.

Tesla komt met draadloze oplader, maar niet voor auto’s…

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen