Tesla komt met draadloze oplader, maar niet voor auto’s…

Gadgets Jeroen Kraak 23 dec 2022
Leestijd: 2 minuten

Tesla kennen we natuurlijk van de elektrische auto’s, maar het bedrijf wil nu ook andere elektronica ontwikkelen. Zo komt het nu met een wel heel bijzondere oplader, die verdacht veel op een Apple-idee lijkt.

Als er een bedrijf is dat ervaring heeft met het bouwen van batterijen en ze opladen, dan is het wel Tesla. De elektrische auto’s van het bedrijf staan bekend vanwege hun hoe actieradius en bovendien heeft het ook flink wat laadpaalstations uit de grond gestampt. Nu kiest het wat anders in de lijn van Apple’s AirPower.

De oplader van Tesla die op een Apple-idee lijkt

Straks kun je ook je apparaten thuis opladen met Tesla, en dan bedoelen we niet de elektrische auto. De autobouwer brengt namelijk een speciale oplader. Eentje die best wel lijkt op een project waar Apple ooit de stekker uittrok: AirPower.

De Tesla Wireless Charging Platform, zoals de gadget heet, is namelijk een soort oplaadmat. Op het product kun je tot drie apparaten tegelijkertijd opladen door middel van Qi. Dit gaat met een snelheid tot 15 W per apparaat.

Tesla laat zich voor het ontwerp inspireren door de Cybertruck, al moet je daar waarschijnlijk wel goed voor kijken. De buitenkant is gemaakt van aluminium en alcantara. Er zit ook een magnetische houder bij, waardoor je de oplader plat of in een hoek zet.

Tesla oplader AirPower
Bonkig design. (Afbeelding: Tesla)

Zeker niet goedkoop

Echt heel goedkoop wordt de nieuwe oplader van Tesla niet. Voor een exemplaar moet je 300 dollar betalen. De grote vraag is natuurlijk of je echt zo veel geld wil uitgeven voor een oplader.

Bedrijven als Samsung of Belkin hebben veel goedkopere exemplaren in hun assortiment, al werken die net wat anders. Je kunt jezelf afvragen of mensen er daarom echt zoveel geld aan uit willen geven.

Apple kondigde in 2017 eenzelfde soort oplader aan: een mat waarop je meerdere apparaten kunt opladen. De ontwikkeling verliep problematisch, omdat de vereiste overlappende spoelen niet goed werkten. Daardoor kwamen er onder andere problemen in het warmtebeheer. Apple besloot daarop om het product nooit uit te brengen.

Volgende elektrische auto Tesla mogelijk helft goedkoper dan Model 3

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen