De batterijtip die bijna alle Android-gebruikers over het hoofd zien

Smartphones Dennis Mons 4 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

We willen (logischerwijs) allemaal dat onze smartphone-batterij zo lang mogelijk mee gaat. Soms halen we echter het einde van de dag niet en geeft je Android- of Apple-telefoon aan dat het toestel in de Spaarstand gezet kan worden waardoor je batterij wat langer meegaat. Maar soms willen we dat bij sommige apps juist niet. WANT-redacteur Dennis Mons vertelt je er alles over.

Niet is tergender dan een telefoon die aan het einde van zijn latijn is. Al helemaal zodra er geen oplader in de buurt ligt. Om ervoor te zorgen dat je in ieder geval de basisfuncties van je Android-telefoon te kunnen gebruiken, wordt de mogelijkheid aangeboden in Spaarstand te gaan. Het is enorm handig, maar komt wel met een nadeel. Zo maak je daar een einde aan.

Hoe bespaar je batterijduur door Spaarstand in Android?

Net als bij een iPhone krijg je op je Android-telefoon een melding dat je Spaarstand kan gebruiken. Het probleem is echter dat de telefoon bepaalde restricties oplegt aan apps, zoals bijvoorbeeld hoe vaak er gecheckt wordt op nieuwe e-mails.

Daarnaast worden diensten gebaseerd op GPS alleen gebruikt wanneer je het scherm aanzet. Ook ‘luistert’ je Android-toestel niet meer mee, dus is de spraakbesturing niet meer te gebruiken. En ja, Spaarstand pauzeert regelmatig apps die op de achtergrond draaien, dus je hebt dan ook weinig aan je fitness-apps tijdens een work-out.

Nieuwe Naked Gun reboot met Liam Neeson in de maak
“Maar bedoel je dan dat ik allemaal dingen mis?” (Afbeelding: Lionsgate)

Overigens heeft Android ook nog de Ultieme Spaarstand waarbij alle (of gekozen) apps volledig op pauze worden gezet, en dus niet meer op de achtergrond draaien. Ook worden Wi-Fi en Bluetooth uitgeschakeld.

Spaarstand per app uitzetten

Die restricties kunnen in sommige gevallen bijzonder onhandig zijn. Toch hebben Android-gebruikers een voordeel waar iPhone-gebruikers niet over kunnen beschikken. Het is namelijk mogelijk om Spaarstand per app in te stellen.

Om dat te doen, ga je naar je Instellingen en vervolgens naar Batterij. Hier vind je de optie Spaarstand (aan- of uitschakelen).

slaapstanden
Stel hier alles per app in (Afbeelding: Samsung)

Per app in te stellen

Op de volgende plek vind je ook de optie Limieten achtergrondgebruik. Daar staan verschillende opties. De meest voor de hand liggende is Ongebruikte apps laten sluimeren. Ook kun je sommige Android-apps op de achtergrond in Sluimerstand of de Ultieme Sluimerstand zetten. Bij dat laatste draaien apps totaal niet op de achtergrond.

De optie om apps nooit te laten sluimeren spreekt voor zich. Hier kan je dus kiezen welke apps blijven draaien, zelfs tijdens de Spaarstand.

Als je dus bang bent bijvoorbeeld een zéér belangrijk mailtje te missen, los je dat probleem dus zo op. Tenzij je batterij natuurlijk gewoon écht leeg is.

Met deze 5 eenvoudige tips haal je meer uit je Android-telefoon

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen