iPhone, Android of camera: met deze tips word je een fotografie-koning

Smartphones Sam Dille 2 okt 2022
Leestijd: 3 minuten

Fotograferen op je iPhone of Android is tegenwoordig makkelijker dan ooit. Doordat de camera’s een steeds betere kwaliteit krijgen, zijn ze inmiddels bijna niet meer te onderscheiden van een professionele camera. Maar dat betekent niet dat een goede foto gegarandeerd is. Dat ligt namelijk helemaal aan jou.

Fotografie kent veel geheime regels die eigenlijk helemaal niet moeilijk zijn. Je moet ze alleen wel even ontdekken. Gelukkig helpen wij je daarbij. Deze tips helpen je bij het maken van een prachtig kiekje op een iPhone- of Android-smartphone.

Maak dankzij deze 5 tips prachtige foto’s op een iPhone of Android

Fotografie heeft, net als alles in het leven, veel oefening nodig. Verwacht dus niet dat je meteen een prachtfoto maakt op je iPhone of Android, maar neem de tijd om de tips eigen te maken. Dan komt het vast helemaal goed!

1. De regel van derden

De regel van derden is een ontzettend handig hulpmiddel bij het maken van een mooie compositie voor een foto. Het idee is dat je het frame zowel verticaal als horizontaal in drieën verdeelt, zoals een raster op een iPhone of Android. Het belangrijkste element van je foto moet dan op een van die lijnen staan. Sterker nog: plaats je jouw onderwerp op een kruispunt van twee lijnen, dan ziet de foto er nog beter uit. Hoewel je ook een prachtige foto kunt maken zonder deze compositie, is deze regel ideaal om makkelijk en snel interessante composities te bedenken.

2. Symmetrie op een iPhone of Android

Symmetrie kan zorgen voor geweldige beelden die meteen opvallen. Het is vaak makkelijk om symmetrische composities te , bijvoorbeeld met reflecties van oppervlaktewater. Symmetrie creëren is ook een hele leuke uitdaging. Als je de techniek eenmaal onder de knie hebt, dan kun je er ook een beetje mee spelen. iPhone- en Android-Foto’s met een mix van symmetrische en asymmetrische elementen maken een foto nog unieker en aantrekkelijker.

3. Leidende lijnen

Onze ogen worden getrokken door opvallende en duidelijke lijnen in foto’s. Dit maakt dingen zoals de rails van een spoor of een weg door een landschap, een geweldige manier om de blik van je kijker naar de belangrijkste delen van je foto te leiden. Leidende lijnen zijn geen must voor een goede foto, maar wel iets waar je je bewust van moet zijn. Als je foto sterke lijnen heeft, trekt het de aandacht van kijkers. En dat kan ook de verkeerde kant op gaan. Kijk daarom goed welke lijnen jouw omgeving heeft en hoe je die wilt kaderen met je iPhone of Android.

4. Pas op met uitsnijden

Het spreekt misschien voor zich, maar we willen het je toch even meegeven. Het is er belangrijk dat je bij het maken van een foto goed oplet dat je geen cruciale dingen uit het frame houdt. Denk bijvoorbeeld aan ledematen of torso’s. De meeste mensen zien er natuurlijk gek uit als hun hand is afgesneden op een foto. Het kan alleen best lastig zijn om dit in de praktijk te doen, vooral als je foto’s schiet op straat of tijdens het reizen. Een foto eindigt altijd op een vast punt, maar de wereld gaat door. Daarom kun je nooit voorkomen dat je dingen moet uitsnijden. Denk daarom altijd goed na waar de foto op jouw iPhone of Android stopt en hoe je hem het beste kunt uitsnijden.

Zo verberg je makkelijk onnodige apps op je iPhone

5. Gebruik complementaire kleuren

Tijd om eens terug te denken aan je tekenlessen. Want ken jij het kleurenwiel nog? Die speelt namelijk een essentiële rol bij deze regel. Kleuren die tegenover elkaar liggen op het wiel, zorgen voor een heel interessant contrast en zorgen meestal voor helderder beeld. Dus iPhone- of Android-foto’s met bijvoorbeeld rood en groen, oranje en blauw, of paars en geel, zien er extra levendig uit. Doe je voordeel met deze kennis, want hier kunnen hele interessante beelden uit voortkomen!

complementaire kleuren
Rood en groen maken de foto een stuk interessanter. (Afbeelding: Unsplash)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen