Haal meer uit de batterij van je elektrische auto met deze 5 tips

Elektrische auto's Sam Dille 2 okt 2022
Leestijd: 3 minuten

Elektrische auto’s worden geleverd met een enorme batterij, maar als je niet goed oplet loopt ‘ie binnen no-time leeg. Gelukkig heb je hier zelf veel invloed op. Hier lees je hoe precies!

Tegenwoordig kun je elektrische auto’s kopen die 560 tot 830 kilometer kunnen rijden op een enkele lading. Maar lang niet alle voertuigen hebben deze luxe. Gemiddeld hebben EV’s een actieradius van ongeveer 400 kilometer. Dit kan voor moeilijkheden zorgen als je lange ritten maakt, maar geen zorgen. Als je goed voor je voertuig zorgt, kun je er ongetwijfeld lange afstanden mee afleggen.

Maximaliseer de actieradius van jouw elektrische auto met deze 5 tips

Maar hoe doe je dat nou? Je vrienden van WANT hebben het voor je uitgezocht en de vijf belangrijkste tips voor je op een rij gezet. Als je jouw reis bewust uitkiest en inplant aan de hand van deze tips, haal je het meest uit de batterij van je elektrische auto.

1. Gebruik banden van hoge kwaliteit

Zorg er altijd voor dat de banden van je elektrische auto in goede staat zijn en de juiste hoeveelheid lucht bevatten. En als de banden niet lekker rijden, dan is het beter om te stoppen. Vervang ze dan zo snel mogelijk. Als je banden namelijk niet goed zijn opgepompt, moet je EV meer energie uit de batterij leveren om te blijven rijden. Wil je een zo lang mogelijke actieradius, dan zijn je banden het eerste onderdeel waar je naar moet kijken.

band elektrische auto
Is ‘ie goed opgepompt? (Afbeelding: Unsplash)

2. Rijd zoveel mogelijk op vlakke en gladde oppervlakken

Een andere stoorzender voor je batterij zijn steile en ruige wegen. Hoe vaker je op heuvelachtige wegen rijdt, hoe sneller je batterij leegloopt. Als je de keuze hebt, rijd dan zoveel mogelijk op vlakke en gladde wegen. Op deze manier houd je de batterij sterk en hoef je, je geen zorgen te maken over je actieradius.

zem, elektrische auto, tu eindhoven, co2, studenten, EV, inlaten, groen
(Afbeelding: Unsplash) (Afbeelding: Unsplash)

3. Rijd en schakel niet te snel

Als je te snel probeert te schakelen tijdens het rijden in een elektrische auto, verbruik je veel meer energie dan het voertuig eigenlijk nodig heeft. Hierdoor loopt de batterij sneller leeg en moet je hem vaker opladen. Een Tesla Model 3, met een actieradius van 386 kilometer bij een snelheid van 104 kilometer per uur, daalt bijvoorbeeld al naar 371 kilometer bij een snelheid van 112 kilometer per uur.

Elektrische en milieuvriendelijke auto's
Nog sneller? (Afbeelding: Unsplash)

4. Verminder het gewicht in je elektrische auto

Elektrische auto’s zijn over het algemeen zwaarder dan benzineauto’s. Dit is logisch, want EV’s hebben vrij zware batterijen. Deze batterijen kunnen dit gewicht echter makkelijk aan. Maar als je er meer gewicht aan toevoegt, plaats je meer druk op de banden, waardoor de motor harder moet werken. Als je zwaardere items mee moet nemen, probeer dan een ander voertuig te gebruiken om de batterij van je EV in goede staat te houden.

Hoe Tesla ervoor zorgt dat je elektrische auto minder snel gestolen wordt
Tesla Model 3 (Afbeelding: Tesla)

 

5. Stel een goede laadroutine op

Het allerbelangrijkste is om altijd op reis te gaan met een elektrische auto die volledig is opgeladen. Dit betekent dat je ervoor moet zorgen dat je de EV elke nacht oplaadt. Als je jouw elektrische auto probeert te pushen om te presteren met een lage batterij, belast je hem onnodig. Na lange tijd zal de batterij dan moeite krijgen om grote hoeveelheden energie op te slaan. Maak het jezelf gemakkelijk en ontwikkel een routine die bij je past.

Elektrische auto kopen? Deze 5 dingen moet je eerst weten!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen