FIFA 23: zoveel geld verdient EA Sports aan de game en Ultimate Team

Games Jeroen Kraak 30 sep 2022
Leestijd: 4 minuten

FIFA 23 is een van de populairste games van het jaar. Gameontwikkelaar EA verdient dan ook genoeg geld aan de game. Hoeveel precies wil de maker graag geheim houden en daar heeft het een goede reden voor.

FIFA 23 is de nieuwste game uit de bekende voetbalreeks van EA Sports. Voor veel mensen is de game dan ook een standaardaankoop in het jaar, omdat daarin de nieuwste transfers zijn meegenomen en het spel weer flinke verbeteringen heeft.

FIFA 23 is nu al een succes

FIFA 23 is goed ontvangen door recensenten. EA Sports krijgt dan ook een flinke pluim van ze. Mijn angst dat het een slechte versie van de game zou worden, is dan ook gelukkig teniet gedaan. Vooral de game-mechanieken voelen fris, waardoor het leuk is. Het spel scoort dan ook een keurige 80 op Metacritic.

Marketing is een van de grote pijlers voor FIFA 23. EA Sports doet er alles aan om het spel goed in de markt te zetten. Zo sponsort het bedrijf onder andere de Engelse Premier League en de Spaanse La Liga. Bovendien heeft het ook deals met Ted Lasso en Marvel gesloten om diens karakters te gebruiken in de game.

Ted Lasso FIFA 23
Ted Lasso in game-vorm. (Afbeelding: EA)

Flinke omzet

Dat alles zorgt natuurlijk voor een top-omzet. In begin van dit jaar liet EA weten dat FIFA 22 meer dan 9 miljoen keer was verkocht in 2021. Daar zijn de exemplaren van 2022 dus nog niet bij opgeteld, dus het zijn er zeker meer.

In het vierde kwartaal van 2021 (de periode dat de game uitkomt) leverde dat 267 miljoen dollar op. Dat lijkt misschien weinig gezien het aantal verkochte exemplaren, maar een deel van de verkoopprijs gaat natuurlijk naar de retailer, of naar Xbox (Microsoft) en PlayStation (Sony) als het in hun online-winkel wordt verkocht.

Bovendien is FIFA 22 ook onderdeel van services als Xbox Game Pass en PlayStation Plus, wat dus indirect nog extra geld in het laatje brengt. Dit gaat vermoedelijk ook gebeuren bij FIFA 23.

De precieze inkomsten zijn dan ook lastig in te schatten. Mede ook omdat er nog een jaarverslag van heel 2022 mist. Zo werd FIFA 21 in totaal 31 miljoen keer verkocht. Saillant detail.

Ultimate Team het ultieme succes

Dat klinkt natuurlijk veel, maar dat is slechts het begin. Het echte geld zit in Ultimate Team, de spelmodus waarin spelers hun eigen selectie kunnen samenstellen door middel van verschillende spelerskaarten. Deze kunnen online verhandeld worden, waardoor de prijzen soms hoog kunnen oplopen.

Hoe beter de kaarten in FIFA 23, hoe duurder en zeldzamer ze zijn. Hierin speelt geluk een grote factor, want je kunt ze krijgen door pakjes met kaarten te kopen. Je weet vaak echter niet welke kaart in welk pakje zit, waardoor je maar moet hopen op wat geluk. Het wordt in gamingjargon ook wel een loot box genoemd.

Controverse rondom EA Sports

Die loot boxes zorgen voor steeds meer controverse. Critici zien het als gokken. Aangezien FIFA 23 ook door kinderen wordt gespeeld, vindt men dan ook dat het gokken bij hen promoot, vooral omdat de pakjes ook gekocht kunnen worden met echt geld. Daardoor geven sommigen zelfs honderden euro’s uit.

Sommige landen willen loot boxes dan ook verbieden. Ook in Nederland was het een onderwerp en werd het in eerste instantie verboden. De hoogste rechter stak daar echter een stokje voor en dus zie je ze gewoon terug in FIFA 23.

Door al die controverse houdt EA Sports dan ook het liefst de kaken stijf op elkaar hoeveel het verdient. Het laat in het jaarverslag echter wel weten dat het een succes is.

FIFA 23 levert heel veel geld op

Voor de echte cijfers van de loot boxes moeten we terug naar 2021. Daarin zagen we voor het laatst Ultimate Team beschreven. Overigens waren die cijfers niet alleen van de FIFA-games. Ook past EA Sports het toe bij andere games zoals bij de NHL– en NFL– spellen.

In totaal waren de inkomsten van Ultimate Team van de verschillende spellen in 2021 samen 1,62 miljard dollar. Dat bedrag loopt jaarlijks flink op en gaat langzaam richting de 2 miljard dollar als we het patroon volgen.

Hoeveel EA Sports aan FIFA 23 precies gaat verdienen, is lastig te zeggen. De inkomsten lopen in ieder geval in de honderden miljoenen en het zal niet raar zijn als het een miljard dollar aantikt. Het is dus een flinke melkoe voor het bedrijf.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen