De belangrijke waarschuwing die alle Android-gebruikers serieus moeten nemen

Tech Wesley Akkerman 12 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

Als eigenaar van een Android-smartphone kun je allerlei handige apps downloaden uit de Google Play Store. Sommige van die apps gebruik je een paar keer, terwijl andere juist het leven echt kunnen verrijken. Veel apps blijven echter ongebruikt achter en daar schuilt helaas een gevaar voor je privacy in.

Voordat je een app op Android kunt gebruiken, dien je die eerst te voorzien van allerlei soorten toestemmingen (permissies). Sommige applicaties hebben toegang nodig tot je microfoon, locatie of mediabestanden, bijvoorbeeld. Zonder die toestemmingen kan de software zijn werk vaak niet volledig uitvoeren.

Android-gebruikers, opgelet

Soms komen we echter apps tegen die onnodig toestemming vragen voor een bepaald onderdeel. Wat moet een nieuws-app bijvoorbeeld met toegang tot je camera? Niet alle gebruikers denken goed na over die toestemmingen, terwijl dat toch echt iets is waar je serieus mee om moet gaan, omwille van je privacy.

OnePlus 10 Pro
Oranje boven (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

Wat ook een gevaar voor je gegevens kan zijn: ongebruikte apps op je Android hebben die nog altijd alles kunnen zien wat je uitvreet. Tegenwoordig kan het besturingssysteem je helpen bij het terugtrekken van die toestemmingen. Maar in andere gevallen is het handiger om dit zo nu en dan handmatig te regelen.

App-toestemmingen terugtrekken

Maak hier dan ook een soort maandelijkse routine van. Zo hoef je niet te wachten tot Android besluit dat het tijd is om de toestemmingen terug te trekken. Je apps checken en permissies beheren doe je als volgt. Let wel: dit kan per toestel verschillen, maar je moet letten op de volgende termen.

Ga naar Instellingen en dan naar het onderdeel voor Apps. Soms moet je nog even op Alle apps tappen, maar als het goed is zie je hier een overzicht van je apps staan. Tap op de app waarvan je de permissies wil veranderen. Trek toestemmingen terug waar nodig. En dat is het; zo loop je uiteindelijk veel minder gevaar.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen