Android-gebruikers moeten echt oppassen voor deze Flash-app

Apps Wesley Akkerman 10 jan 2022
Leestijd: 2 minuten

Mocht je binnenkort de vraag krijgen, van een vriend of website, of je een Flash Player op Android wil installeren, doe het dan niet. Je haalt dan malware binnen die binnen no-time je smartphone infecteert. De software krijgt toegang tot je contacten, waardoor die een bericht kunnen ontvangen met de vraag of ze de speler willen installeren. En zo kan het virus zich verder verspreiden.

Gelukkig is deze malware gemakkelijk te omzeilen. Flash is namelijk van Adobe en dat bedrijf ondersteunt de software niet meer. Heb je de (officiële) Player nog op je computer of smartphone staan, dan kan die er dus van af. Daarnaast is het zo dat je de app uit een onofficiële bron downloadt wanneer je op de link klikt die je van een vriend(in) krijgt. Downloaden uit onofficiële bronnen moet je eigenlijk nooit doen.

Malafide Flash Player in omloop op Android

Helaas is het zo dat sommige mensen hier nog wel intrappen. Je vertrouwt immers je vrienden. Plus: waarschijnlijk ben je bekend met de namen Adobe en Flash Player, waardoor je snel geneigd bent de boel te vertrouwen. Het kan zijn dat de link aangeboden wordt via een ander soort bericht, dat je lekker probeert te maken met een toffe video die je alleen kunt bekijken met de speler.

Android malware
Zo verspreidt de Android-malware zich (Afbeelding: F5 Labs)

Wat kun je doen om hier niet in te trappen? Een aantal dingen. Als je weet dat Adobe de Flash Player niet meer ondersteunt, dan ben je eigenlijk al veilig. Als je op de link klikt, dan gebeurt er gelukkig niet meteen iets. Je moet echt een handeling verrichten voor het downloaden van de Android-malware. Doe dat dus niet.

Wat kun je nog meer doen?

Verder kun je de vriend in kwestie een bericht sturen om te vragen of het bericht van hem of haar is. En zo ja, wat diegene daar dan mee bedoelt. Let wel: het bericht komt via sms binnen. Dat is in veel gevallen ook al een belangrijk signaal, omdat bar weinig mensen nog sms’en. Dit zijn dus al enkele dingen waar je op kunt letten.

Heb je de app al geïnstalleerd, dan kom je helaas moeilijk van de malware genaamd FluBot af. De malafide app verwijderen is niet genoeg. Je moet heel je toestel terugbrengen naar de fabrieksinstellingen en dus al je data wissen. Dat is vervelend, maar het is een kleine prijs om te betalen als je je telefoon wil blijven gebruiken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Bleeping Computer

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen