Android: deze gratis virusscanners maken meer kapot dan een virus

Apps Sam Dille 5 jun 2022
Leestijd: 2 minuten

Van een goede virusscanner mag je een optimale bescherming verwachten. Toch hebben lang niet alle beveiligingsapps op Android dit door. Bij sommige kun je namelijk beter ver uit de buurt blijven.

Cybernews bestudeerde de 40 meest gedownloade virusscanners in de Play Store. Het onderzoeksteam ontdekte dat veel van deze Android-apps helemaal niet voldoen aan de hoge normen van vergelijkbare software. Hoe ironisch het ook klinkt: deze virusscanners brengen je privacy juist in gevaar.

Pas goed op voor deze Android-virusscanners

Het is bizar als je je bedenkt dat de virusscanners bij elkaar meer dan 918 miljoen downloads hebben. Hieruit blijkt dat er Android-gebruikers hun apparaten graag willen beveiligen tegen malware. Veel van de gratis beschikbare opties hebben echter een dubbele agenda. Iets waar minder technisch onderlegde Android-liefhebbers geen weet van hebben. Sommige virusscanners volgen namelijk onveilig je gebruikersgegevens en spelen deze informatie door naar derden.

Onveilige Android-virusscanners
Zelfs de beste virusscanner haalt geen voldoende. (Afbeelding: Cybernews)

Cybernews gaf elke virusscanner een beveiligingsscore van nul tot honderd. Dertien applicaties haalden een dikke onvoldoende en kun je beter niet gebruiken. Zes Android-apps bevatten zelfs mogelijk kwaadaardige links die nog schadelijker zijn dan een daadwerkelijke cyberattack. De antivirus-app Safe Security Antivirus booster and phone cleaner spannen in deze categorie de kroon met een score van negen.

Verborgen trackers

De apps met een hoge score zijn lang niet heilig. Bijna alle applicaties, op twee na, hebben verborgen trackers. Sommige virusscanners hebben er maar een handjevol, terwijl apps als Nova Security er dertig hebben. Als een Android-applicatie gratis is, moet je meestal inleveren in kwaliteit of capaciteit. In het geval van deze grimmige virusscanners is het dus je online veiligheid die je op het spel zet.

Het aantal trackers per virusscanner

Verborgen trackers Android-virusscanners
De lijst met verborgen trackers. (Afbeelding: Cybernews)

Gelukkig zijn er ook talloze virusscanners voor Android die wel gratis én veilig zijn. Benieuwd naar welke je beste opties zijn? Wij zetten ze voor je op een rij in dit artikel.

Haal meer uit Netflix met deze gratis VPN’s voor Android

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen