Hou je smartphone veilig met deze vier gratis virusscanners voor Android

Smartphones Sam Dille 15 mei 2022
Leestijd: 3 minuten

Je Android-smartphone veilig houden zonder goede beveiligingssoftware is een tikkeltje riskant. Vooral als je veel bestanden op je telefoon opent vanuit je e-mail of apps. Een goede virusscanner is daarom geen overbodige luxe.

Er zijn een heleboel volledig gratis virusscanners te vinden in de PlayStore. Toch zijn zijn ze niet allemaal even betrouwbaar. Je wil natuurlijk het liefst beveiligd worden door een gerenommeerd bedrijf. Want er is maar één ding erger dan je laten oplichten door een app die je hebt gedownload van Google Play: opgelicht worden door een antivirus-app.

Houd jouw Android-smartphone veilig met hulp van deze gratis virusscanners

Gelukkig heeft bijna elke grote antivirusmaker een Android-app, waarvan er een paar gratis zijn. En met gratis bedoelen we echt gratis. Geen proefperiode van 30 dagen, maar volledig voor niks. Sommige hebben mogelijk beperkte functies, maar dit is meestal de afweging die je maakt bij gratis apps. Hier zijn vier virusscanners die zeker de moeite waard zijn om eens te proberen.

1. Avira Security for Android

Avira krijgt de topscore van zowel experts als gebruikers, en dit is niet zonder reden. De virusscanner voor Android heeft een enorme rij toffe features. Naast de virusscanner heeft Avira 100 MB VPN-gebruik per dag, functies voor opslagoptimalisatie en een identiteitsbescherming. Het is een mooie reeks functies, samen met eersteklas bescherming.

Download Avira Security hier

2. Bitdefender Antivirus for Android

Als je op zoek bent naar iets eenvoudigers dan Avira, met dezelfde kwaliteit, dan is Bitdefender je beste optie. Het in Roemenië gevestigde bedrijf biedt twee apps aan in de Play Store. De gratis versie is Bitdefender Antivirus, maar er is ook een betaalde app. Deze heet Bitdefender Mobile Security. De gratis versie doet precies wat hij moet doen: hij scant je telefoon wanneer je maar wilt en filtert ongewenste hardware. De Android-app heeft ook een minimale geautomatiseerde scan van Autopilot. Dit is vooral handig als je een nieuwe app downloadt. De scanner controleert bij het installeren automatisch potentiële bedreigingen.

Bitdefender Mobile Security
Bitdefender Mobile Security. (Afbeelding: Google)

Download Bitdefender hier

3. AVG Antivirus Free

Een andere topbeschermer is AVG Antivirus & Security voor Android. De app heeft ontzettend veel te bieden. Hij kan apps en bestanden scannen, ongewenste bestanden opruimen en je huidige Wifi-netwerk scannen. AVG biedt ook bescherming tegen gevaarlijke websites, een “RAM-booster” die achtergrond-apps uitschakelt en een anti-diefstalfunctie. Die laatste zorgt ervoor dat je jouw smartphone kunt volgen en beveiligen op afstand. De app heeft alleen wel een nadeel. AVG maakt namelijk gebruik van advertenties, terwijl andere virusscanners uit deze lijst dat niet doen.

AVG AntiVirus & Security
AVG AntiVirus & Security. (Afbeelding: AVG)

Download AVG Antivirus hier

4. Sophos Intercept X for Mobile

Voor een gratis virusscanner biedt Sophos verrassend veel features. De Android-app kan bijvoorbeeld malware scannen op apps en bestanden, kwaadaardige webpagina’s blokkeren en je smartphone beschermen tegen mysterieuze links. Ook scant hij Wifi-netwerken en is hij voorzien van een privacyadviseur. Er is wel een kleine kanttekening. De virusscanner werkt in de praktijk iets minder efficiënt dan de andere in dit lijstje. Toch is het een prima service met een aantal interessante functies.

Sophos Intercept X for Mobile
Sophos Intercept X for Mobile. (Afbeelding: Sophos)

Download Sophos Intercept hier

Smartphone gebruiken in bed? Deze frustratie komt ten einde!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen