Goedkopere abonnementen op Android: zo wil de Google Play Store dat doen

Tech Wesley Akkerman 11 nov 2022
Leestijd: 2 minuten

Google werkt aan een nieuwe pilot voor Android-ontwikkelaars, die voortaan betalingen via hun eigen app kunnen verrichten. Denk dan aan betalingen voor abonnementen, bijvoorbeeld. De eerste twee apps die hieraan meedoen zijn Spotify en Bumble; Google neemt tevens een minder groot aandeel af.

En vooral dat laatste is belangrijk. Want wanneer een platformhouder minder geld vraagt voor het gebruik van diensten, dan hoeven Android-ontwikkelaars minder hoge kosten door te rekenen aan klanten. Mocht dit uitpakken zoals Google voor ogen heeft, dan betalen klanten straks dus minder voor abonnementen.

Abonnementen op Android

De zoekmachinegigant legt de plannen uit op zijn eigen website. Daar wordt de nieuwe optie User Choice Billing (UCB) genoemd. Wanneer iemand een app uit de Google Play Store downloadt en een abonnement afneemt, dan kunnen ze die betalingen direct binnen de Android-app regelen. Dat kan handig zijn.

Spotify Google Android
UCB binnen Spotify-app (Afbeelding: Spotify)

Zo heb je namelijk als klant de vrijheid om te betalen hoe je wil en met welke dienst dan ook. In de bovenstaande gif krijg je daar een goed idee bij. Betalingen hoeven niet met een omweg te gaan en hoeven ook niet per se een flinke opslag te krijgen. Google rekent hier namelijk een commissie van vier procent voor.

Googles commissie in de Play Store

Net als Apple rekent ook Google een bepaald bedrag voor de betalingen die consumenten verrichten in apps die gedownload worden uit zijn downloadwinkel. Normaliter is dat vijftien procent voor de eerste miljoen dollar aan omzet; en daarna is het dertig procent. Maar beide bedrijven krijgen hier veel kritiek over.

Ze verdienen namelijk veel geld aan het werk van andere partijen; plus, de extra kosten berekenen ontwikkelaars door aan klanten. Ook liggen ze door dit soort praktijken onder het vergrootglas van waakhonden. Hoewel Google UCB presenteert als een functie in het kader van gemak, is het dus eigenlijk een flinke concessie.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Google

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen