Android in 2021: 5 van de beste launchers voor je thuisscherm

Smartphones Lisanne Beijen 3 jul 2021
Leestijd: 4 minuten

Android smartphones staan bekend om de vele opties voor het personaliseren. Zo tover je een toestel dat je al een jaar of twee hebt zo om in een ‘nieuwe’ smartphone. Oké, voor het oog dan. Hiervoor hoef je niet diep in de buidel te tasten, maar download je simpelweg een Android launcher.

Er zijn grofweg twee typen Android launchers, al hebben sommige launchers kenmerken van beide: een functionele launcher die je smartphone (nog) gebruiksvriendelijker maakt, en een launcher die het thuisscherm van je toestel een metamorfose geeft. Dit zijn vijf sterke Android launchers van dit moment die je smartphone transformeren en optimaliseren.

Opgeruimd en praktisch:Microsoft Launcher

Installeer Microsoft Launcher op je Android smartphone en maak van Cortana je persoonlijke assistent. Cortana helpt je bij het lezen van berichten, het beheren van je agenda en meer. Dit is geen launcher die je smartphone er super soepel uit laat zien, maar hij maakt het gebruik van de smartphone wel een stuk soepeler. Wie al een Microsoft account heeft kan direct met Microsoft Launcher aan de slag.

De grote voordelen van Microsoft Launcher is dat hij een naadloze connectie opzet tussen de gebruiker’s Android smartphone en computer of laptop, en dat er vaak updates voor de app beschikbaar zijn.

Microsoft launcher Android
Microsoft Launcher (Afbeelding: Microsoft)

Android launcher voor wie geen Pixel smartphone heeft: Lawnchair 2

Lawnchair 2 is om verschillende redenen een van de beste gratis Android Launchers van dit moment. De visuals van de launcher doen denken aan die van Google Pixel smartphones. Dat maakt het een interessante optie voor wie geen Pixel smartphone heeft maar de visuals van deze toestellen wel tof vindt. Naast de visuals heeft Lawnchair ook functies die heel dicht in de buurt komen van functies van de Google Pixel. Denk bijvoorbeeld aan Google Discover’s ”At a Glance” widget, en meer.

De opties zijn bijna eindeloos als het aan personaliseren aankomt. Veel meer dan mogelijk is met de Pixel Launcher. Zo heeft Lawnchair 2 zogenaamde ‘automatic theming’, edge-to-edge widgets, instelbare grootte van icoontjes, kun je apps op verschillende manieren categoriseren, en meer. En ook lekker meegenomen: de app zelf neemt weinig ruimte in op je Android toestel.

Lawnchair 2 launcher
Lawnchair 2 (Afbeelding: Google Play)

Gebruiksvriendelijk en eenvoudig voor Android: Niagara

Een van de nieuwste gratis launchers voor Android in dit rijtje is Niagara. De launcher werkt snel en soepel en werd daardoor in korte tijd een populaire optie. Met name wie op een dag veel berichten en mails op zijn smartphone binnen krijgt moet Niagara eens uitproberen. De Android launcher is namelijk ontworpen om notificaties prominent te laten zien, terwijl hij andere afleidingen naar de achtergrond haalt.

Niagara is verder populair omdat hij enorm simpel is. De launcher heeft een enkele layout waar je thema’s rondom kunt bouwen. Simpel betekent in dit geval alleen ook dat de Android app niet overstroomt van functies om te optimaliseren en personaliseren. Dit kan zowel een voordeel als een nadeel zijn: het ligt er net aan waar je naar zoekt.

Niagara Launcher android
Niagara Launcher (Afbeelding: Google Play)

Een bekende favoriet voor functionaliteit: Smart Launcher 5

De laatste twee Android launchers in dit rijtje zijn beide al jaren lang publieksfavorieten. Smart Launcher 5 is de meest functionele van de twee. Net als Niagara Launcher is ook Smart Launcher 5 een lichtgewicht en snelle app. De nieuwste versie van de app heeft veel nieuwe functies die zelfs van een oudere smartphone een nieuw gebruiksvriendelijk toestel maken.

De app zet de apps op je Android toestel automatisch in verschillende categorieën. Vervolgens heb je via de ‘app drawer’ (zie het als een digitale dossierkast) snel en makkelijk toegang tot de app die je zoekt. Wie een paar euro betaalt voor de Smart Launcher Pro-versie kan onder meer gepersonaliseerde categorieën toevoegen en tabbladen aan de app drawer toevoegen. Naast deze geliefde functie staat Smart Launcher 5 bekend om zijn grote keuze uit verschillende icoontjes en snelle automatische thema’s.

Een bekende favoriet voor design: Nova Launcher

Nova Launcher valt in de categorie ‘Oud maar goud’. Deze Android app heeft zijn strepen lang en breed verdiend als een van de beste, al dan niet de beste, launchers om Android smartphones te personaliseren. Denk bijvoorbeeld aan het veranderen van app-icoontjes, labels van icoontjes aanpassen of deze volledig verwijderen, badges van notificaties veranderen, kleuren en thema’s, en nog veel (veel) meer. Wie graag speelt met het personaliseren van zijn Android toestel is wel even zoet met de opties in Nova Launcher.

Nova Launcher Android
Nova Launcher (Afbeelding: Google Play)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen