Van slim naar dom: zo verander je je smartphone in een dumbphone

Smartphones Sabine Schults 1 apr 2023
Leestijd: 3 minuten

Je Android-smartphone of iPhone wordt alsmaar slimmer. Dat zal de komende jaren alleen maar toenemen door allerlei trucjes en automatisering om je leven nog gemakkelijker te maken. We raken hierdoor echter ook steeds meer verknocht aan onze smartphone.

Ben je eindeloos aan het scrollen en swipen op je Android-toestel of iPhone, en vraag je jezelf met enige regelmaat af waarom je in hemelsnaam je kostbare tijd spendeert aan het kijken naar filmpjes van sukkelige katten? Misschien is het dan tijd om een beetje af te kicken van je smartphone.

Afkicken van je smartphone met Android- en iPhone-trucje

Er is een supereffectief hulpmiddel om snel goed af te kicken van je Android-smartphone of iPhone, namelijk overstappen van je smartphone naar een dumbphone. Als dat voor jou iets te drastisch is, dan kan je ook je eigen telefoon stukje bij beetje veranderen in een dommer toestel.

Onder een dumbphone verstaan we een mobieltje waarbij het voornamelijk het doel is om te bellen en sms’en. Veel functies van je Android-toestel of iPhone zijn niet aanwezig. Dingen als internet, apps, gps en een touchscreen ontbreken bijvoorbeeld, zodat je in principe niets meer of minder dan een ouderwetse Nokia overhoudt.

We gaan je in dit artikel natuurlijk niet vertellen hoe je het aanraakscherm uit je smartphone met schroevendraaiers en ander gereedschap kunt verwijderen. Wel helpen we je een handje op weg met tips om je Android-smartphone of iPhone wat meer in de richting van een dumbphone te krijgen.

Maak van je smartphone een dumbphone

Er zijn verschillende manieren om van je Android-toestel of iPhone een dumbphone te maken. Dit zijn ze.

#1 Reset je Android-toestel of iPhone

Om je smartphone met kleine stapjes te veranderen in een dumbphone is het slim om je Android- of iOS-toestel eerst terug te zetten naar de fabrieksinstellingen. Je begint dan met een schone lei en neemt in Ă©Ă©n klap afscheid van alle apps die je afleiden van je dagelijkse bezigheden.

Afkicken van je smartphone
Meer tijd voor andere zaken (Afbeelding: Nathan Dumlao / Unsplash)

#2 Neem afscheid van deze apps

Social media hoort natuurlijk niet thuis op een dumbphone. Installeer TikTok, Instagram, Facebook en andere afleidende apps niet opnieuw op je smartphone. Kijk ook goed naar apps die standaard op je toestel geïnstalleerd staan, zoals een e-mail-app. Als je geen mailtjes hóéft te checken op je telefoon, dan kom je ook niet in de verleiding om het wel te doen.

#3 Schakel zoveel mogelijk meldingen uit

Een grote reden waarom je steeds weer op je smartphone kijkt, is omdat je Android-toestel of iPhone je lastigvalt met de ene na de andere melding. Negen van de tien keer zijn de notificaties totaal niet relevant. Zorg dus dat je notificaties voor zoveel mogelijk apps uitzet, zodat je niet constant gestoord wordt door je smartphone.

#4 Verberg je browser

Een andere goede manier om te detoxen van je smartphone is om je browser te verbergen op je Android-telefoon of iPhone. Je komt hierdoor niet in de verleiding om alsnog urenlang op het internet te spenderen. Je kunt je browser verbergen via de instellen van je toestel.

Op een Android-smartphone open je de instellingen en ga je naar Apps. Tik op Chrome en tik op Uitschakelen. Op een iPhone ga je naar de instellingen en open je Schermtijd. Tik op Beperkingen en zet de slider achter Safari uit.

Ondergewaardeerde Android-functionaliteit gaat je bakken met tijd besparen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen