Geef advertenties het nakijken met deze eenvoudige Chrome-hack

Tech Sabine Schults 15 mrt 2023
Leestijd: 2 minuten

We zijn advertenties liever kwijt dan rijk, maar de realiteit is dat we er dagelijks mee overspoeld worden tijdens het browsen. Google Chrome heeft gelukkig een handige functie waarmee je in één klap van alle advertenties af bent. En nee, we hebben het niet over een adblocker.

Iedereen weet inmiddels wel dat je extensies zoals AdBlock en uBlock Origin kunt installeren op Google Chrome om van advertenties af te komen. Zelfs op je smartphone kun je een adblocker gebruiken. Er is echter nóg een trucje om advertenties vaarwel te zeggen. Dat zit zo.

Google Chrome zonder advertenties (en zonder adblocker)

Google Chrome heeft een functie in het leven geroepen om gebruikers te helpen focussen op de informatie die echt belangrijk is. De feature heet Leesmodus en laat je een minimalistische versie van een webpagina zien. Zó minimalistisch dat er zelfs geen advertenties te bespeuren zijn.

Een andere mooie bijkomstigheid is dat websites ook sneller laden en stabieler werken. Dat is niet gek als je bedenkt dat de Leesmodus van Google Chrome de nadruk legt op de tekst in plaats van plaatjes en andere poespas.

Zo stel je Leesmodus in op pc

Om de Leesmodus van Google Chrome te gebruiken op je pc, navigeer je naar chrome://flags/ in de browser. Scrol naar beneden en zorg dat Enable Reader Mode staat ingesteld op Enabled. Vervolgens start je de browser opnieuw op via de Relaunch-knop.

Als je een website bezoekt zie je aan de rechterkant van de zoekbalk bovenin voortaan een nieuwe knop staan. Deze lijkt op de kaft van een boek. Klik hierop om de Leesmodus in te schakelen voor Google Chrome. Je kunt direct genieten van een simplistische pagina zónder advertenties!

Google Chrome Leesmodus
Geen advertenties én beter concentreren op de inhoud (Afbeelding: Google)

Leesmodus gebruiken op Android

Om de functie op een Android-toestel te gebruiken, is het nodig om de Leesmodus-app uit de Play Store te downloaden. Op iPhones is deze app (nog) niet beschikbaar. Ga vervolgens naar Toegankelijkheid in de instellingen van je smartphone en tik op Leesmodus. Schakel de sneltoets naar wens in.

Open nu de Google Chrome-app op je Android-smartphone en activeer de Leesmodus. Op deze manier kun je eenvoudig gebruikmaken van een browse-ervaring zonder advertenties. Je neemt informatie bovendien beter tot je, omdat je zonder afleidingen kunt lezen.

Hoe Google Chrome je productiviteit met één druk op de knop een boost geeft

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen