Android en iOS-telefoons zijn huge, maar alsnog met één hand te gebruiken

Smartphones Sabine Schults 4 feb 2023
Leestijd: 2 minuten

Smartphones lijken alleen maar groter en groter te worden. Hierdoor wordt het een stuk lastiger om ze met één hand te bedienen. Zowel Android-telefoons als de iPhone beschikken gelukkig over een speciale feature waardoor je ze alsnog fatsoenlijk met één hand kunt gebruiken.

De Samsung Galaxy S23 en de iPhone 14 Pro Max zijn met hun formaten van respectievelijk 6,8 en 6,7 inch niet bepaald klein te noemen. Maar ook de standaardversies in deze Android en iPhone line-ups zijn groter dan 6 inch. Het bedienen van het bovenste gedeelte van je scherm is dus niet zo eenvoudig, al krijg je er natuurlijk lekker veel scherm voor terug.

Android: zo bedien je grote smartphone met één hand

Android-smartphones en de iPhone beschikken over een handige modus die je helpt je toestel met één hand te bedienen. Door aan de onderkant van je telefoon naar onderen te swipen, kun je de bovenste helft van je toestel makkelijker bereiken. Zo stel je het in.

Ga naar de instellingen van je Android-toestel en schakel Bediening met één hand in. Op Samsung-toestellen vind je deze functie onder Geavanceerde functies. Wanneer je de functie gebruikt, wordt het scherm kleiner (bij Samsung) of wordt je gehele scherm naar beneden verplaatst. De bovenste helft van je toestel is zo makkelijker te bedienen.

Android-smartphone bedienen met 1 hand
Zo bedien je jouw Android met een hand. (Screenshot: WANT.nl)

Gebruik je iPhone met één hand

De functie om je iPhone met één hand te bedienen, werkt praktisch hetzelfde als bij Android-telefoons. Ook hier veeg je naar beneden vanaf de onderkant van het scherm, zodat je overal beter bij kunt. Heb je een toestel met Touch ID? Dan kun je in plaats hiervan twee keer op de thuisknop drukken. De feature stel je als volgt in.

Open de instellingen op je iPhone en tik op Toegankelijkheid. Tik vervolgens op Aanraken en zorg dat Bereikbaarheid is ingeschakeld. Zodra je de modus geactiveerd hebt, kun je op de bovenste helft van je scherm tikken om weer naar de normale modus te gaan. Ook als je niets doet, gaat het scherm automatisch weer naar de originele stand. Net zo handig als op Android, dus.

Android vol met verborgen apps, maar hoe kan je ze eigenlijk vinden?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen