Android: de nieuwe Qualcomm-chip waar smartphones in 2022 op draaien

Smartphones Wesley Akkerman 1 dec 2021
Leestijd: 2 minuten

Android-telefoons in 2022 kunnen rekenen op een nieuwe chipset van fabrikant Qualcomm, genaamd de Snapdragon 8 Gen 1. De naam die het bedrijf uitkiest is opvallend, want eerder liet de fabrikant namelijk al weten voor simpelere namen te gaan in het vervolg. En we kunnen wel stellen dat dat in elk geval gelukt is.

De Snapdragon 8 Gen 1 brengt veel verbeteringen naar Android-smartphones. De processor (cpu) biedt tot twintig procent betere prestaties en is tot dertig procent energiezuiniger dan het voorgaande model. Daarnaast biedt de grafische processor (gpu) tot dertig procent snellere rendering van de graphics en tot 25 procent minder energieconsumptie. Ook komt er een gpu-bedieningspaneel, waarmee je zelf invloed uitoefent op hoe games draaien op je smartphone.

Android-telefoons krijgen nieuwe processor

De Snapdragon 8 Gen 1 is tevens de eerste processor die toegang geeft tot de nieuwe X65-modem van Qualcomm. De vierde generatie 5G-modem ondersteunt mmWave- en sub-6GHz-netwerken en heeft maximale downloadsnelheden tot 10 Gbps. Daarnaast is er ondersteuning voor Wi-Fi 6, Wi-Fi 6E, Bluetooth LE Audio en de technologie genaamd Snapdragon Sound. Daarmee ondersteunen meer Android-smartphones AptX Lossless-audio (draadloos).

Snapdragon voor Android
Nieuwe processor voor Android-smartphones (Afbeelding: Qualcomm)

Het camerasysteem is gebaseerd op 18-bit (in plaats van 14-bit). Dat levert 4.096 keer meer cameragegevens op, evenals veel betere ondersteuning voor high dynamic range. Het systeem kan 240 foto’s van twaalf megapixel in één seconde schieten of tegelijkertijd een 8K HDR-video schieten, terwijl er een foto in 64 megapixel wordt gemaakt. Maar dan moet je smartphone natuurlijk wel over de juiste camerahardware beschikken om dit voor elkaar te krijgen.

Kunstmatige intelligentie

Daarnaast is er een sloot aan verbeterde functies op basis van kunstmatige intelligentie. Denk dan aan auto-exposure, autofocus, automatische gezichtsdetectie, een dedicated omgeving voor het bokeh-effect en een ultrawide-engine die foto’s rechttrekt wanneer je kiekjes schiet met de groothoeklens. Tot slot is er ruimte voor een altijd-aan-camera, waardoor je scherm op zwart kan gaan wanneer iemand meekijkt, bijvoorbeeld. Klinkt even ambitieus als super eng, dat wel.

Verder boost Qualcomm de kunstmatige intelligentie van de processor en daarmee Android-telefoons in het algemeen. De AI-engine, de zogenaamde Hexagone-processor, is vier keer sneller en tot 1,7 keer energiezuiniger dan z’n voorganger. Op het gebied van beveiliging is er een dedicated Trust Management Engine toegevoegd. Bovendien is er ondersteuning voor de Android Ready SE-standaard. De eerste smartphone met deze chip aan boord, wordt nog voor eind 2021 verwacht.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Qualcomm

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen