Google maakt smartphones en wearables binnenkort nuttig voor je auto

Apps Wesley Akkerman 26 mrt 2021
Leestijd: 2 minuten

Google heeft de Android Ready SE Alliance aangekondigd. Daardoor kan je smartphone straks als sleutel dienen voor je huis en auto. Verscheidene Android-fabrikant hebben zich reeds aangemeld voor het programma, waardoor de kans groot is dat het op een brede ondersteuning kan rekenen.

Smartphones worden de laatste jaren niet alleen krachtiger en sneller, ook worden ze steeds veiliger. Verschillende modellen hebben speciale beveiligingschips ingebouwd, zoals de Pixel- en Galaxysmartphones van respectievelijk Google en Samsung. De zoekmachinegigant wil nu een stap verdergaan.

Google wil meer uit Android halen

En dat voornemen heeft geresulteerd in de Android Ready SE Alliance. Dit is een nieuw programma dat zorgt voor een samenwerking tussen Google en Secure Element-vendors, die hardware maken zoals de veilige Titan M-chip in Pixel-smartphones. Dergelijke chips maken smartphones een stuk veiliger in gebruik.

Elektrische auto's: Volkswagen id 4
De Volkswagen ID.4 (Afbeelding: Volkswagen)

De alliantie is opgezet om ervoor te zorgen dat smartphones en nog grotere rol in ons leven kunnen spelen, maar dan wel op een veilige manier. De zoekmachinegigant hoopt dat dergelijke samenwerkingen voor nieuwe ‘applets’ zorgen, die zaken als digitale sleutels, paspoorten en rijbewijzen opleveren.

Welke partners?

Omdat verscheidene Android-fabrikant zich al aangemeld hebben voor het programma, is de verwachting dat er een brede ondersteuning ontstaat. Welke partijen dat zijn, is momenteel niet bekendgemaakt. Aangezien Samsung ook veilige chips in zijn smartphones heeft, is de kans groot dat dat bedrijf in elk geval meedoet.

VPN op Android: dit zijn 5 van de beste gratis opties

Verder laat Google weten dat de nieuwe applets compatible zijn met andere versies van Android. Denk dan aan Android TV (voor televisies, projectors en mediaspelers), Android Auto (voor auto’s) en zelfs Wear OS. Dat is het besturingssysteem dat je op allerlei slimme horloges tegenkomt.

Je smartphone als autosleutel

Digitale autosleutels (of sleutels voor je huis) zijn niet nieuw. Sommige makers van slimme sloten stellen je in staat je huis binnen te komen. Bovendien heeft Apple met de introductie van iOS 14 tevens CarKey geïntroduceerd. Daarmee krijg je toegang tot een digitale autosleutel, voor een specifieke groep auto’s.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Google

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen