Android-telefoons kunnen in 2025 een stuk duurder worden

Smartphones Jeroen Kraak 22 mei 2024
Leestijd: 2 minuten

Als je volgend jaar een Android- smartphone wil kopen, is er een grote kans dat deze flink duurder wordt. Het heeft alles te maken met de processor.

Een nieuwe smartphone kopen kost je flink wat geld. Vooral voor de vlaggenschepen leg je al gauw meer dan duizend euro neer. Dat geldt zowel voor een iPhone als een Android-toestel.

Die laatste categorie wordt in 2025 nog wat duurder en dat komt door de processor in het toestel. Maker Qualcomm lijkt de prijs voor zijn toekomstige SnapDragon 8 Gen 4 ‘significant’ te verhogen ten opzichte van de recente versie.

Waarom Android-smartphones in 2025 duurder kunnen worden

Qualcomm is een van de grootste producenten van chips voor Android-telefoons. Veel van de vlaggenschepen van Android-smartphonemakers draaien dan ook op de SnapDragon 8 Gen 3. Met een prijsverhoging van die chip betekent het dus ook meteen dat veel Android-smartphones duurder zullen worden.

De SnapDragon 8 Gen 4 wordt volgens een bericht op het Chinese Weibo (via Digital Trends) duurder. Hoeveel ‘significant’ is, is op dit moment niet bekend, maar volgens de site zou het niet vreemd zijn als dit tussen de 10 en 20 procent ligt.

OnePlus 12 review: Android heeft nu al een nieuwe koning
De OnePlus 12. (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

Toch is het niet raar, want Qualcomm verhoogde de prijs van de SnapDragon 8 Gen 3 ten opzichte van de 8 Gen 2 met 25 procent. Toch rekende niet elke Android-maker die prijs door aan de consument. Zo waren de OnePlus 12 en Samsung Galaxy S24 en S24+ niet veel duurder. Dat kan echter niet gezegd worden van de Samsung Galaxy S24 Ultra die juist wel duurder werd.

De reden dat de SnapDragon 8 Gen 4 mogelijk duurder wordt

Natuurlijk is een van de redenen inflatie, maar er lijkt ook nog wat anders mee te spelen. TSMC, die de chips produceert, maakt tegenwoordig gebruik van een 3nm-proces. Dit proces is ingewikkelder maar zorgt wel voor krachtigere en zuinigere chips, aangezien er daardoor meer transistors op een chip kunnen. TSMC maakt die chips al voor Apple.

Wat voor invloed een mogelijke prijsverhoging van de SnapDragon 8 Gen 4 echt gaat hebben op Android-smartphones, weten we pas in oktober. Dan wordt de nieuwe chip van Qualcomm gelanceerd. En dan duurt het mogelijk ook nog eens tot twee maanden voordat smartphones met de chipset worden geproduceerd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen