Android-gebruikers verliezen binnenkort ongelimiteerde gratis backups voor WhatsApp

Apps Jeroen Kraak 15 nov 2023
Leestijd: 2 minuten

WhatsApp-gebruikers op Android hadden jarenlang een groot voordeel. Via Google Drive konden zij een back-up van de berichtendienst gratis opslaan. Daar komt binnenkort een einde aan.

Vanaf volgende maand gaat Google de mogelijkheid om via Drive een ongelimiteerde back-up van WhatsApp te maken stoppen. Waar het voorheen niet meetelde voor je totale opslag in Google Drive, is dat nu wel het geval, meldt WABetaInfo.

WhatsApp-backup via Google Drive

De opslag via Google Drive werkt eigenlijk hetzelfde als iCloud van Apple. In het geval van Google is de eerste 15 GB gratis. Deze 15 GB geldt overigens niet alleen voor Drive, maar ook voor opslag in Gmail en Google Foto’s. Het voordeel was dat voorheen opgeslagen data van WhatsApp hier niet bij hoorde, maar dat gaat dus volgende maand veranderen.

Als je toch een online backup wil hebben van je WhatsApp-berichten, zal je hiervoor dus moeten gaan betalen. Zo verhoog je de limiet van hoeveel je in de cloud kan opslaan. Voor 100 GB betaal je 1,99 euro per maand.

Andere mogelijkheden

Toch is er ook nog een andere oplossing. Het is natuurlijk mogelijk om een tweede Google-account aan te maken en die alleen te gebruiken voor WhatsApp. Toch is dat voor sommige mensen niet genoeg opslag.

Heb je dus foto’s in de chat staan die je wil blijven houden, dan doe je er goed aan om deze ergens op te slaan.

Android stopt met gratis backup voor WhatsApp-gebruikers
(Afbeelding: WABetaInfo)

Om precies te zijn eindigt deze functie in Google Drive in december 2023 voor de beta-gebruikers van WhatsApp. Voor de mensen die de gewone app op Android gebruiken is dat begin 2024.

Voor WhatsApp-gebruikers op Android was het opslaan van de backup gratis omdat eigenaar Meta en Google een deal sloten. Deze is nu ten einde. De grote vraag is dan ook wat Meta nu gaat doen. Het bedrijf kan natuurlijk met een eigen backup komen, maar het kan ook zijn dat het helemaal niets gaat doen.

WhatsApp wil Facebook en Instagram toch nog op nare manier volgen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen