Nieuwe app liet creeps met verborgen camera’s nachtclubs meegluren

Apps Sam Dille 7 jul 2024
Leestijd: 2 minuten

Tijdens het uitgaan wil je zo zorgeloos mogelijk kunnen feesten. Maar deze grimmige app zorgt ervoor dat anderen stiekem kunnen meekijken.

Het nachtleven is soms net Russische roulette. Soms beland je in een leuke kroeg of nachtclub waar het gezellig is, maar soms kom je ook op vreselijke plekken terecht. Daarom zou het handig zijn om via een app eerst even binnen te kunnen gluren.

2Night is een nieuwe app die dat mogelijk maakt. Hiermee kun je op een laagdrempelige manier de sfeer in een nachtclub proeven. Hoewel de makers goede bedoelingen hadden, heeft de app voor flink wat ophef gezorgd.

Met deze app kunnen creeps meegluren in nachtclubs

Het doel van de app was op papier misschien onschuldig. De app was oorspronkelijk gemaakt om feestgangers in trendy nachtclubs en bars in San Francisco te laten zien hoe het er van binnen uitzag. Dit om de keuze om naar binnen te gaan makkelijker te maken.

Maar in de praktijk kreeg 2Night een compleet tegenovergestelde reactie, en dat is niet verrassend. De app streamde live met verborgen camera’s vanuit verschillende clubs zonder feestgangers vooraf te informeren dat ze werden gefilmd.

Een livestream op de app 2Night
Zo ziet een livestream er ongeveer uit (Afbeelding: Instagram/@2Night.live)

En dat betekent natuurlijk dat iedereen van de beelden kan genieten. Van potentiële bezoekers tot kwaadaardige creeps. Toen feestgangers erachter kwamen, waren de reacties niet mals. De app oogstte online veel kritiek.

Een vrouwelijke bezoeker vertelde bijvoorbeeld aan The Standard dat niemand behoefte heeft aan een app zoals 2Night. Ze mopperde: “Je moet gewoon ergens kunnen feesten zonder dat Big Brother over je schouder meekijkt.”

Sommige bars in San Francisco hadden ook problemen met 2Night. Zij namen eieren voor hun geld en hebben het gebruik van de app op hun terrein verboden.

Een flinke domper

De bedenkers lieten zich inspireren door een andere app, Surfline, waar surfers kunnen zien hoe goed de golven zijn op verschillende stranden. Dat is wel heel anders dan een drukke nachtclub.

Lucas Harris, een van de makers van de app, dacht dat er een grote vraag zou zijn naar 2Night. Vooral omdat hij het nachtleven in San Francisco als ‘lastig te doorgronden’ beschreef. Hij zei tegen The Daily Mail: “Het was overduidelijk dat iedereen zoiets wilde – om te weten wat voor sfeer ze kunnen verwachten.”

Maar tot zijn verbazing is de app een groot fiasco geworden. Na een golf van online haat hebben Harris en medeoprichter Francesco Bini besloten om de gezichten van mensen te vervagen en de livestreams niet meer op te slaan.

Zo sluit je apps op je iPhone (maar doe het vooral niet)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen