Waarom Rockstar nooit een GTA-film maakte en de kans nu groter is

Films & Series Rik Claessen 7 jul 2024
Leestijd: 2 minuten

Een film van GTA? Die zou er zomaar eens kunnen komen als het aan de mede-oprichter van gamestudio Rockstar ligt.

Spannende achtervolgingen, lijpe stunts, bizarre vuurgevechten en knotsgekke personages. Het klinkt als een steengoede actiefilm, maar dit is natuurlijk de gameplay van GTA. Het spel en de verhalen die daarbij horen lenen zich enorm voor een film. Toch hebben we nog nooit een GTA-film gehad.

Daar zou nu zomaar eens verandering in kunnen komen. Rockstar, de maker van GTA, is natuurlijk nog druk bezig met het ontwikkelen van Grand Theft Auto 6. Toch mogen we hoop koesteren dat er ooit een GTA-film komt. Dat zeggen niet alleen wij: maar ook de grote mannen binnen Rockstar.

De kans op een GTA-film is nu groter dan ooit

Het verfilmen van games blijkt populairder dan ooit. Denk maar aan topseries zoals The Last of Us en Fallout. Rockstar lijkt zich niet te wagen aan deze verfilmingen. Zonde, want hun grootste titels, Red Dead Redemption en GTA, lenen zich perfect voor een serie of film. Met het succes van die verfilmingen, lijkt Rockstar een GTA-film te overwegen.

Dat zegt Dan Houser, mede-oprichter van het gamebedrijf tegen een Britse krant. Houser vertelt dat het idee om een film van GTA te maken al wel langer bestaat, maar dat het bedrijf het altijd afwees. Dat komt omdat vroeger veel gameverfilmingen ontzettend flopte. “In die tijd was de zagen we dat gamefilms van slechte kwaliteit waren.” Maar die tijd is nu voorbij.

Grand Theft Auto VI kan zomaar eens de belangrijkste game ooit worden
(Afbeelding: Rockstar)

Wanneer verschijnt de GTA-film?

Houser zegt het zelf: de kans dat Rockstar een film gaat maken van GTA of een andere game, is groter dan ooit. Echt concrete uitspraken kan de beste man helaas niet doen. Sinds 2020 is hij namelijk weg bij het bedrijf dat hij heeft opgericht. Hij is nu de baas van een gamestudio genaamd Absurd Ventures.

“Ik zie wel in dat de tijden nu anders zijn. Vroeger durfde we het risico gewoon niet aan met onze bekende titels”, zegt Houser. Of zijn oud-collega’s daadwerkelijk bezig zijn met een film weet hij dus niet. Het zou natuurlijk zomaar kunnen. Het zou GTA 6 een flinke boost qua populariteit kunnen geven. Aan de andere kant, mocht de film floppen zoals Houser vroeger zou denken, dan is de kans groot dat het Rockstar forse miljoenen gaat kosten.

Film of geen film: wij kunnen in ieder geval niet wachten op de release van Grand Theft Auto VI.

Rockstar wijzigt abonnement en GTA-fans lijken het compleet te verliezen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen