Hoe jij je Google-account verwijderd zonder je gegevens achter te laten

Apps Sam Dille 6 jul 2024
Leestijd: 3 minuten

Klaar met je account op Google? Dan kun je hem op deze manier makkelijk en snel verwijderen.

We hoeven je niet uit te leggen dat Google een van de meest gebruikte platforms is voor onder andere e-mail, foto-opslag en browsen. Maar misschien vind je het tijd om afscheid te nemen. En wil je je account verwijderen.

Het verwijderen van een Google-account is simpel en snel. Onthoud wel dat alles wat aan je gebruikersnaam is gekoppeld wordt gewist als je je account verwijdert. Inclusief e-mails in Gmail, opgeslagen plaatsen in Google Maps en bestanden in Google Drive.

Waarom wil je een Google-account verwijderen?

In veel gevallen is de reden van het verwijderen van een Google-account vrij simpel. Je gebruikt het account niet meer, of bent overgestapt op een ander programma. Maar als je nog twijfels hebt, zijn er een aantal dingen die je misschien over de streep trekken.

Een account dat je niet meer gebruikt kan ook een slim doelwit zijn voor een hacker. Zie het als een soort extra database die kan lekken of een extra manier waarop iemand toegang kan krijgen tot je grote, belangrijke accounts. Als je jouw privacy wilt maximaliseren, houd dan alleen de accounts die je nodig hebt.

hacker cybersecurity
Cyber security (Afbeelding: Pexels)

Ook goed om te weten: Google sluit automatisch accounts af die twee jaar niet gebruikt zijn, vooral om veiligheidsredenen. Als je een Google-account wilt verwijderen en merkt dat hij al weg is, kan dit de reden zijn. Google stuurt je wel eerst waarschuwingen, dus het gebeurt niet zomaar.

Download eerst je belangrijkste gegevens

De eerste stap is het downloaden van je gegevens. Op die manier houd je alle belangrijke informatie bij de hand, en verlies je geen data die je later misschien nog nodig hebt.

Ga naar je Google-accountpagina en klik op Gegevens en privacy. Hier zie je alle info die Google over jou heeft (waarschijnlijk meer dan je denkt). Wil je deze gegevens naar je computer halen? Klik dan onderaan op Je gegevens downloaden. Kies op het volgende scherm welke gegevens je wilt exporteren. Van je Chrome-browsegeschiedenis tot Google Foto’s. Zo zie je precies wat er gewist wordt als je je account verwijdert.

Zo download je de gegevens van je Google-account
Je gegevens downloaden (Afbeelding: Google/Sam Dille)

Als je tevreden bent met je keuzes, klik je op ‘Volgende stap’. Kies hoe je de download wil ontvangen: via een e-mail met een link of direct naar een cloudopslag. Het kan een dag of twee duren voordat de download klaar is, afhankelijk van de hoeveelheid data.

Zorg ervoor dat je goed toegang hebt tot je download en maak een veilige back-up voordat je je Google-account verwijdert.

Zo verwijder je je Google-account

Zodra je je gegevens hebt, kun je veilig verder gaan met het verwijderen van je account. Klik weer op Gegevens en privacy en selecteer dit keer Je Google-account verwijderen. Google geeft je een uitgebreide uitleg over wat er gebeurt, samen met wat voorbeelden om te laten zien wat er gewist wordt.

Je Google-account verwijderen
Je Google-account verwijderen (Afbeelding: Google/Sam Dille)

Controleer of het Gmail-adres dat je wil verwijderen niet wordt gebruikt als inlog- of herstel-e-mailadres voor andere accounts. Anders verlies je de toegang tot die accounts. Bevestig je keuze door op ‘Account verwijderen’ te klikken en je bent klaar.

Je hebt nog een korte tijd om van gedachten te veranderen. Als je de verwijdering ongedaan wilt maken, volg je de link ‘Je account herstellen’ op het bevestigingsscherm. Deze link wordt ook naar je herstel-e-mailadres gestuurd, als je er een hebt ingesteld.

Met deze verborgen instellingen haal je het meeste uit Google Assistent

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen