rmens
rmens Apple 29 okt 2014
Leestijd: 1 minuut

Apple aangeklaagd om GPU-problemen 2011 MacBook Pro

Begin dit jaar begon het klachten over de 15-inch MacBook Pro uit 2011 te regenen. De grafische chip (GPU) in deze MacBook begeeft het snel en zorgt voor strepen in beeld. Reparaties zijn duur, want het hele moederbord moet vervangen worden.

Oververhitting van de grafische chip zou de oorzaak zijn. Volgens boze klanten betreft het een productiefout van Apple. Een petitie waarin opgeroepen wordt tot een vervangingsregeling is inmiddels 20.000 keer getekend. Vandaag is ook een collectieve rechtszaak tegen Apple gestart.

Advocatenkantoor Whitfield Bryson & Mason eist namens gedupeerden dat Apple het probleem als productiefout erkent en bezitters van getroffen Mac­Books op de hoogte stelt. Verder wordt geëist dat MacBooks met problemen gratis gerepareerd worden en gemaakte kosten voor reeds uitgevoerde reparaties terugbetaald worden.

Een voorbeeld van de GPU-problemen.

In de aanklacht is te lezen dat de oorzaak van de problemen de op het moederbord gesoldeerde grafische chip is. Als deze warm wordt, ontstaan scheurtjes in het soldeer waardoor de GPU geen contact meer maakt. De enige oplossing is het vervangen van het complete moederbord. Dat is echter geen structurele oplossing, want de problemen kunnen na vervanging weer terugkeren omdat het soldeer weer kan gaan scheuren.

De rechtszaak is in California aangespannen. Hierdoor kunnen alleen consumenten uit de staten California en Florida deelnemen. De juristen zeggen zaken in andere staten niet uit te sluiten. In Nederland of Europa is nog geen vergelijkbaar initiatief gestart.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!