Geheim prototype laat zien waarom Apple dit grote project stopte

Gadgets Jeroen Kraak 20 dec 2023
Leestijd: 2 minuten

Jarenlang gingen er geruchten over een speciale oplader van Apple, maar deze zag uiteindelijk nooit het levenslicht. De fabrikant probeerde het project dan ook te verhullen. Een gelekt prototype laat nu zien waarom het product nooit op de markt kwam.

Waarschijnlijk heb je als tech-liefhebber weleens gehoord van project AirPower. Dit moest een speciale oplaadmat van Apple worden waarop je al je gadgets draadloos kon opladen. De gadget is echter nooit gelanceerd.

Er is nu een prototype van de AirPower op het internet verschenen. Het laat precies zien waarom Apple er zowel letterlijk als figuurlijk de stekker uit heeft getrokken.

De AirPower die Apple nooit uitbracht

Het prototype van de AirPower is in handen gekomen van Apple-lekker Kosutami. Via X heeft hij nu foto’s en video’s gedeeld van de gadget. Daarnaast heeft hij het product ook getest en de gevolgen waren niet al te fijn voor een van zijn apparaten.

Tijdens het testen van de AirPower werd de oplaadmat ontzettend warm. Op zich is het niet vreemd dat een oplader warmer wordt, maar bij de AirPower was dit zo ernstig dat zelfs de case van de AirPods Pro begon te smelten. De gadget was dus niet alleen slecht voor de producten, maar ook nog eens gevaarlijk.

The AirPower prototype (B431). This version features 15 charging coils, works fine with multiple devices charging at once (causing heating problem with MagSafe-compatible AirPods). Earlier than the 21 coils revision (Mar 17 2017, most of them were made in June) #appleinternal pic.twitter.com/BUfjen5IQV
— Kosutami (@KosutamiSan) December 18, 2023

Het laat precies zien wat het grote probleem van Apple was. Het bedrijf kon namelijk de hoeveelheid warmte niet onder controle krijgen. Uiteindelijk besloot Apple definitief te stoppen met de ontwikkeling van de AirPower.

Wel moet gezegd worden dat het prototype in kwestie dateert uit 2017 en dat er daarna nog doorontwikkeld is door Apple. Zo is op deze mat nog Android op te laden, terwijl dat in de toekomst waarschijnlijk anders zou zijn geweest. Daarnaast had deze versie 15 laadspoelen, terwijl een later model er 21 had. Juist door minder laadspoelen verliep het opladen niet optimaal, waardoor er oververhitting kon ontstaan.

Een bijzondere oplader

Hoewel een oplaadmat niet een geheel nieuw gadget was, kon die van Apple toch wel iets bijzonders. Het maakte niet uit waar je je iPhone, Apple Watch of ander product neerlegde; overal op de mat werd deze opgeladen. Bij veel andere oplaadmatten moet je de gadget precies op een bepaalde plek leggen, anders wordt deze niet opgeladen.

Toch lijkt Apple er juist voor gekozen te hebben om dit product nooit uit te brengen. Hoewel het bedrijf al heeft aangetoond ingewikkelde gadgets uit te brengen, is deze oplader duidelijk een brug te ver.

Apple komt mogelijk met drie nieuwe AirPods in 2024 en dit zijn ze

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen