De Apple EarPods maken een comeback: wat is er aan de hand?

Gadgets Thomas Aalderink 15 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

In het kader van vergroening heeft Apple ervoor gekozen om geen EarPods meer te leveren bij de iPhone. Het bedrijf gaat ervan uit dat je nog wel ergens een setje hebt liggen of bent overgestapt naar de AirPods. Dat laatst lijkt gezien het gemiddeld straatbeeld vooral het geval, maar nu blijkt dat de EarPods nog niet weg zijn. Sterker nog, ze zijn weer in opkomst.

De kans is best groot dat het je ontgaan is, maar de bedrade Apple EarPods duiken steeds vaker weer op. Vooral op sites waar ze nauwlettend hippe en bekende mensen in de gaten houden. Het lijkt erop dat nieuwe jeugdidolen geen AirPods meer dragen, maar liever voor EarPods of koptelefoons met een draad gaan. Blijkbaar is draadloos niet meer hip.

EarPods zijn officieel retro (en hip)

Zoals zo vaak, wordt ook deze trend overgenomen door de jeugd. Vooral Gen Z lijkt steeds vaker hun AirPods in te ruilen voor EarPods. Dit is ook te zien op social media. Zo maken veel jonge TikTok-gebruikers gebruik van de bedrade oordopjes van Apple. Ook op Instagram, Twitter en andere sociale media zien we steeds meer jongeren die de EarPods als fashion item dragen. Het lijkt er dus sterk op de EarPods nu officieel retro zijn. Waar er tot voor kort nog werd neergekeken op mensen met bedrade oortjes, zijn dit nu de hippe mensen.

De vraag is nu in hoeverre Apple’s keuze om de EarPods uit de doos te halen hierin een rol heeft gespeeld. Voorheen had iedereen met een iPhone ook een setje van de bedrade oordopjes thuis liggen. Dat is nu niet meer het geval. Hierdoor zijn EarPods niet langer de gemakkelijke optie, maar een bewuste keuze. Volgens hoogleraar psychologie Krystine Batcho staan voor veel mensen de EarPods daarnaast ook symbool voor een tijd dat hun leven nog zorgeloos was. Het is nostalgie.

Voor- en nadelen AirPods

Ook zit er nog een praktische kant aan het verhaal. In tegenstelling tot AirPods hoef je EarPods niet op te laden. Je komt dus nooit voor de onaangename verrassing te staan dat je oortjes leeg zijn. Daarnaast raak je ze ook minder snel kwijt. Voor veel mensen is dat alleen al reden genoeg om bij bedrade oortjes te blijven. Zeker als je regelmatig sport.

‘Toekomstige AirPods kunnen de temperatuur van het lichaam meten’

Zo zie je maar weer dat alles vanzelf weer hip wordt, zelfs EarPods. Wij zien het echter nog niet zitten om mee te gaan met deze trend. Al is het alleen al om voor altijd verlost te zijn van EarPods die compleet in de knoop zit. Als dat nostalgie is, dan hoeft het van ons niet.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen