Apple-geruchten verzinnen = geld verdienen

Apple Koen van Tongeren 16 jan 2013
Leestijd: 1 minuut

Het gerucht uit de Wall Street Journal over teruglopende iPhone 5-interesse is inmiddels door zoveel experts tegengesproken dat we er wel vanuit mogen gaan dat het weinig met de werkelijkheid te maken heeft. Toch is het bericht wereldwijd klakkeloos overgenomen door nieuwsagentschappen, simpelweg omdat de bron hoog aangeschreven staat.

Maar hoe komt zo’n twijfelachtig gerucht in zo’n gerenommeerde krant en waarom? Het antwoord werd jaren terug al gegeven door Jim Cramer. Voor hij zijn eigen programma bij CNN kreeg was hij manager van een hedgefonds. In een interview uit 2010 vertelde hij dat het gebruikelijk is in de financiële wereld om geruchten te verspreiden over grote bedrijven. Daarmee beïnvloed je de beurs en kun je veel geld verdienen. En welk bedrijf is volgens Cramer uitermate geschikt voor deze tactiek? Inderdaad; Apple.

https://www.youtube.com/watch?v=GOS8QgAQO-k&feature=player_embedded

Apple is volgens Cramer een ideaal bedrijf om valse geruchten over te verspreiden. Om te beginnen is er een actieve community van blogs die altijd op zoek is naar nieuws. Nog belangrijker: Apple reageert nooit op geruchten, ook niet als ze niets met de werkelijkheid te maken hebben. Zo kun je als handelaar op de beurs met goede connecties bij de pers dus ongestoord de markt beïnvloeden.

Natuurlijk kan deze vrijpostige ontboezeming niet direct gekoppeld worden aan het discutabele bericht van de Wall Street Journal. Wel is het de meest plausibele verklaring voor dit en een heleboel andere geruchten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen

Relevante artikelen