Apple Intelligence: alles wat je wil weten over Apple’s AI op iPhone, iPad en Mac

Apple Jeroen Kraak 10 jun 2024
Leestijd: 5 minuten

AI staat vanaf vandaag niet alleen meer voor Artificial Intelligence, maar ook voor Apple Intelligence. Dit zijn Apple's plannen voor de iPhone, iPad en Mac.

Apple Intelligence is de naam van de AI die Apple naar zijn apparaten brengt. Het bedrijf vertelt hoe het dit voor zich ziet.

Apple Intelligence tilt alle apparaten van het bedrijf naar een hoger niveau. Van het genereren van afbeeldingen tot het gebruiken van persoonlijke informatie om Siri zo goed mogelijk te maken: het kan allemaal. Maar hoe zit dat precies?

Apple Intelligence: zo doet Apple AI

Apple geeft je de mogelijkheid om afbeeldingen te creëren. Door het begrijpen van foto’s, opdrachten en gegevens tover je je beste vriend bijvoorbeeld om tot een ridder op een paard in een stijl sketch, illustratie en animatie.

Die gegevens zijn trouwens wel interessant, want Apple Intelligence zorgt ervoor dat hij je persoonlijk goed kent. Als een vriend je een podcastaflevering stuurt, kun je bij wijze van spreken een paar dagen later vragen aan Siri of die podcast afgespeeld kan worden. “Speel de podcast af die Tim stuurde” is een opdracht die je veel tijd zal besparen.

Apple Intelligence: alles over de AI op je iPhone, iPad en Mac
(Afbeelding: Apple)

Apple Intelligence verstaat ook de context. Het analyseert alle data uit je apps, zoals een e-mail of een bericht. Zo weet Apple precies wat je gepland hebt en kan het die data analyseren. Hierdoor past het je planning automatisch aan, wat resulteert in echt behulpzame acties.

Privacy is het keyword van Apple Intelligence

Dat klinkt leuk en aardig, maar privacy is uitermate belangrijk. Je wilt niet dat anderen toegang hebben tot je gegevens. Om dit te waarborgen verzamelt Apple je informatie niet; deze blijft op je toestel. Je gegevens worden dan ook niet naar een cloud gestuurd, wat de veiligheid aanzienlijk vergroot.

Daarnaast deelt Apple je informatie niet zomaar. Het activeert alleen apps die je bij je taak nodig hebt.

Soms kan het echter zijn dat je grotere modellen nodig hebt en toch verbinding met de cloud moet maken. Apple heeft hiervoor speciale veilige clouds gemaakt. Deze waarborgen je privacy volgens Apple. Als je een beroep doet op AI, kijkt Apple eerst of het op het apparaat kan. Pas daarna maakt het eventueel verbinding met de cloud.

Apple Intelligence: alles over de AI op je iPhone, iPad en Mac
(Afbeelding: Apple)

Apple versleutelt je informatie door middel van cryptografie op Private Cloud, wat optimale beveiliging moet garanderen. Apple claimt dus flinke veiligheid.

Flinke update voor Siri op iPhone, iPad en Mac

Deze informatie via Apple Intelligence wordt mede gebruikt voor Siri, waardoor het een echte assistent wordt. Siri wordt daardoor natuurlijker, relevanter en persoonlijker. Als je Siri gebruikt, zie je een soort gloed aan de zijkant van je scherm verschijnen.

Siri onthoudt ook alles wat je zegt. Je kan makkelijk schakelen tussen tekst en spraak. Siri weet veel meer over functies en instellingen. Zelfs als je niet weet hoe iets precies heet, wijst Siri je de weg naar de juiste functie.

Siri begrijpt ook beter wat je doet in apps. Het kan daardoor acties voor jou uitvoeren. Zo selecteert Siri precies de foto’s die je beschrijft zonder de Foto-app te openen. Met een opdracht kan je die foto dan ook meteen versturen naar een andere app. Dit is niet beperkt tot Apple-apps; ook andere appmakers kunnen hier gebruik van maken.

Apple Intelligence: alles over de AI op je iPhone, iPad en Mac
(Afbeelding: Apple)

Maar hetzelfde geldt ook voor zoeken in je apps. Of het nu een e-mail is of een foto van een rijbewijs: Siri vindt het voor je. Siri wordt dus echt een stuk krachtiger. Bovendien moeten ze op iPad en Mac nog overzichtelijker zijn, zodat ze precies in je workflow passen.

Apple Intelligence helpt je met schrijven

Daarnaast zijn er ook nieuwe schrijffuncties. Met “rewrite” kun je een tekst precies op een andere manier schrijven zodat het perfect bij het doel past. Denk bijvoorbeeld aan het schrijven van een sollicitatiebrief of een officiële mail. Apple Intelligence past de toon van het bericht moeiteloos aan. Met “proofread” haalt het bovendien alle fouten eruit. Ook is het simpel om informatie te ordenen in bulletpunten.

Voor e-mail is er “smart reply”. Als er in een e-mail wordt gevraagd of je aanwezig bent, kan smart reply alle informatie voor je invullen.

Bovendien is het makkelijker om e-mails te zoeken in je inbox. Je kan informatie makkelijk ordenen zonder de e-mail-app te openen.

Apple Intelligence: alles over de AI op je iPhone, iPad en Mac
Rewrite. (Afbeelding: Apple)

Apple Intelligence heeft bovendien een speciale focusmode. De AI selecteert voor jou de belangrijkste informatie zodat je niet gestoord wordt door onbelangrijke dingen.

Persoonlijkere gesprekken dankzij Genmoji en Imagine Playground

Daarnaast helpt Apple Intelligence je om jezelf nog beter te uiten. Met Genmoji kan je een emoji creëren door een beschrijving te geven. Je kan jezelf dus nog beter uiten. Je kan zelfs een emoji maken van een foto, waardoor ze nog persoonlijker worden.

Image Playground moet ervoor zorgen dat je afbeeldingen maakt voor je berichten. Je kan zelf thema’s selecteren en vervolgens een beschrijving toevoegen. Je kiest uit animatie, sketch of illustratie. Zo worden je gesprekken in de Berichten-app nog persoonlijker. Andere ontwikkelaars kunnen deze Genmoji en Playground in hun apps toepassen.

Apple Intelligence: alles over de AI op je iPhone, iPad en Mac
(Afbeelding: Apple)

Foto’s verbeteren op iPhone, iPad en Mac dankzij Imagine Wand

Image Wand komt naar de notitie-app. Als je een abstracte sketch hebt gemaakt, maakt Image Wand ze overzichtelijk en voegt zelfs een mooie afbeelding toe.

Natuurlijk komt Apple Intelligence ook naar foto’s. Een nieuwe tool verwijdert elementen die de achtergrond verpesten. Daarnaast wordt het heel makkelijk om met een gedetailleerde beschrijving een foto te vinden.

Je kan er ook eenvoudig een memory movie van maken. Normaal kost het veel tijd om alle foto’s en muziek te selecteren. Met Apple Intelligence maak je er simpel een prachtige herinnering van. De muziek selecteer je weer in Apple Music.

Apple Intelligence: alles over de AI op je iPhone, iPad en Mac
(Afbeelding: Apple)

Simpel schakelen naar andere AI-aanbieders

Naast Apple Intelligence is het ook mogelijk gebruik te maken van andere AI-programma’s. Deze zijn allemaal geïntegreerd. Zo kan je bijvoorbeeld ook informatie aan ChatGPT vragen door middel van Siri. Apple vraagt hiervoor elke keer speciaal toestemming om de informatie te mogen delen.

Alle functies in mail die je voorbij zag komen bij je iPhone, komen weer terug. Al deze functies zijn allemaal gratis.

iPadOS 18: deze functies komen dit najaar naar je iPad

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen